Nedjelja, 18 travnja, 2021
8 C
Vinkovci
Naslovnica Slavonija Vinkovački "baby boom", prvašića još jedan razred

Vinkovački “baby boom”, prvašića još jedan razred

Foto:vijesti hrt hr

Iako se Hrvatska ni prošle godine nije mogla pohvaliti s brojem rođene djece, pozitivnih priča ima. Najveći porast imala su dva slavonska grada – Osijek i Vinkovci. U godini koju je obilježila epidemija, u gradu na Bosutu rođeno je 289 beba, 32 više nego godinu prije. Vinkovci su tako dobili još jedan školski razred i sve su, čini se, poželjniji grad za mlade obitelji.

Male glave iz 2. b raduju se svakoj novoj lekciji.

  • Super mi je u školi omiljeni mi je predmet tjelesni i informatika i likovni, rekao je Ivan, učenik vinkovačke OŠ “Antun Gustav Matoš”.

  • Imam jako puno prijatelja i najdraži predmet mi je matematika, kazala je Iva koja s njim ide u razred.

U vinkovačkim školskim klupama u posljednje dvije godine sjedi rekordan broj učenika i prvog i drugog razreda.

  • Prošle godine je izašlo osmaša, mislim, 65, a ušlo je oko 80 prvašića, što znači da otprilike malo manje od jednog optimalnog razreda, kazao je Dario Dragun, ravnatelj OŠ “Antun Gustav Matoš”.

Njihova je škola, na radost djece i profesora, dobila jedan odjel više.

  • Što se tiče samog nataliteta i porasta ne bih znao uzrok, ali mi je drago da je to tako, kazao je profesor engleskog jezika u OŠ “Antun Gustav Matoš”, Zvonimir Prtenjača.

To što podižu demografski prosjek, za njih je velika stvar. Vinkovci su, prema istraživanju jednog portala, drugi grad u zemlji po broju rođene djece.

Žao mi je što nismo prvi ali lijepo je biti i drugi u ovoj situaciji. Trideset i dvoje djece više je rođeno u protekloj godini, kazao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Među rekorderima su, kažu, po ulaganju u škole i vrtiće i zato su im dupkom puni.

  • Imamo problem u zadnje vrijeme kako se roditelji javljaju nemamo više mogućnosti smještaja pa često djeca odu i u neke druge vrtiće, kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci Suzana Zidar.

Vinkovačko rodilište među rijetkima u Hrvatskoj bilježi više djece.

  • U samom gradu Vinkovcima i pripadajućim naseljima vjerojatno je povećeni broj novorođene djece. To je donekle nekakva svijetlija točka, rekao je dr. med. Zvonimir Juzbašić iz Opće bolnice Vinkovci.

Ulaganjem u demografske mjere i gospodarstvo Grad želi potaknuti mlade da planiraju više djece, ali i da im dom ostane u gradu na Bosutu piše vijesti hrt hr.

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.