Vinkovačko je gospodarstvo lani zabilježilo minimalan pad

0

Foto: ARHIVA/GORDAN PANIĆ

VINKOVCI

Iako podataka Državnog zavoda za statistiku o rezultatima u gospodarstvu za prošlu godinu nema jer tvrtke tek trebaju predati financijska izvješća, Hrvoje Niče, pročelnik za gospodarstvo Grada Vinkovaca, tvrdi kako vinkovačko gospodarstvo nije pretrpjelo ozbiljnije štete zbog pandemije koronavirusa.

Mjesecima zatvoreni
  • Prema podacima koji su dostupni, a to su tekući podaci Porezne uprave i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, unatoč koroni, vinkovačko gospodarstvo zabilježilo je minimalan pad, višestruko manji od države u cjelini. Prema podacima Porezne uprave, u vremenu od 24. veljače, od početka koronakrize, pa do 13. prosinca 2020., iznos fiskaliziranih računa u odnosu na isto lanjsko razdoblje smanjen je za 16 posto na razini Hrvatske, dok je na području grada Vinkovaca taj pad svega 1,5 posto – kaže Niče. Dodaje i kako su to samo brojevi koji zasigurno ništa ne znače onim našim sugrađanima i poduzetnicima koji su četiri mjeseca u prošloj godini bili zatvoreni, poglavito ugostiteljima. U tim mjesecima, zaposlenicima je država osigurala plaće, no neizvjesnost još nije nestala, posebice kod poduzetnika kojima svaki mjesec dospijevaju rate za kredite, režijski troškovi, najam i slično, dakle, kada stvaraju gubitak i kad ne rade.

Niče tvrdi da se prema dostupnim izvješćima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje može zaključiti kako je u Vinkovcima i blagi pozitivan trend u zapošljavanju.

  • Prema tim podacima, kod pravnih osoba bilo je osigurano krajem studenoga prošle godine 14.440 radnika, kod obrtnika 462, kod poljoprivrednika 51, a samostalnih slobodnih djelatnosti 111, ili sveukupno 15.064 osiguranika. Krajem istog razdoblja 2019. godine bilo je 15.014 osiguranika, iz čega možemo, unatoč negativnoj percepciji, iščitati blagi pozitivan trend, pogotovo po pitanju radnika koji u Vinkovcima rade kod privatnih osoba kojih je tada bilo 14.405. No, to su samo brojke koje nisu sveobuhvatne, dok su sudbine nešto sasvim drugo – pojašnjava Niče. Podsjeća kako je Grad Vinkovci krajem 2019. prvi put u svojoj povijesti sustavno počeo poticati vinkovačke mikropoduzetnike iznosima do 30 tisuća kuna, uz uvjet povećanja plaća zaposlenicima za 10 posto, i takvi ugovori potpisani su krajem 2019., a u implementaciju su ušli početkom 2020.

Foto: ARHIVA/GORDAN PANIĆ

Odgoda obveza
  • Upravo kada su naši poduzetnici dobili zamah da oplode ta sredstva dogodio se “lockdown”, što im je svima poremetilo planove. Kako ih ne bi i mi dodatno opteretili, dali smo im odgodu ispunjenja obveza od šest mjeseci od dana prestanka mjera koje su još uvijek na snazi. Ipak, u kontaktu s tih pedesetak poduzetnika, možemo potvrdi kako su svi nabavili planiranu opremu te kako je većina njih povećala plaću, tako da tijekom ovoga proljeća možemo očekivati i završetke većine tih projekata, što će tim poduzetnima dati mogućnost ponovnih prijava na naše natječaje. Možemo reći kako je mjera bila itekako uspješna, bez obzira na okolnosti. Tada je dodijeljena 51 potpora ukupne vrijednosti nešto više od 1,1 milijun kuna – kaže Niče.

Dodaje i kako su u 2021. osigurana još dva milijuna kuna za poticanje poduzetnika i dodatne posebne mjere za lakše prevladavanje koronakrize. Do iduće sjednice Gradskog vijeća, pripremit će prijedloge smanjenja poreza na potrošnju koji plaćaju ugostitelji i osloboditi plaćanja dijela najma gradskih prostorija i zemljišta piše glas-slavonije hr.