Vinkovačkoj udomiteljici Ani Zamečnik nagrada za životno djelo

0

Dodijeljene nagrade udomiteljima za iznimne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2024. godini.

U četvrtak, 13. lipnja 2024. izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anamarija Blažević, ministar Marin Piletić i državna tajnica Marija Pletikosa dodijelili su nagrade udomiteljima za iznimne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2024. godini.

Tom prigodom ministar Piletić čestitao je svim kandidiranim udomiteljima i dobitnicama nagrada na izuzetnom trudu i zalaganju u bavljenju udomiteljstvom.

Dodao je kako su uvjeti za udomitelje postali fleksibilniji kroz izmjene i dopuna Zakona o udomiteljstvu, a povećane su i naknade i opskrbnine. Istaknuo je kako je stupanjem na snagu Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama, udomiteljima omogućeno ostvarivanje udomiteljskog dopusta.

„Ovo je veliki korak naprijed jer se udomiteljima pruža podršku i vremensku fleksibilnost u skrbi za djecu do sedme godine života“, zaključio je ministar Piletić.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Ani Zamečnik, dok su četiri godišnje nagrade dodijeljene Jelici KovačićNikolini JelićDanijeli Treska i Marini Crnoji.

Dodjela nagrada organizirana je povodom obilježavanja Nacionalnog dana udomiteljstva koji se obilježava 31. svibnja, a kojeg je u ožujku 2023. godine na prijedlog Odbora za obitelj, mlade i sport i Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek, proglasio Hrvatski sabor kako bi se odalo priznanje udomiteljima.

Obilježavanjem Nacionalnog dana dodatno se želi istaknuti važnost i uloga koju udomitelji imaju u skrbi o najranjivijim skupinama građana Republike Hrvatske, kao i potaknuti građane i lokalnu zajednicu na pružanje podrške udomiteljima, ali i na aktivno uključivanje u pružanje socijalne usluge smještaja u udomiteljskoj obitelji.