Vinkovčani od danas potpuno besplatno mogu provjeriti isplativost postavljanja solarnih panela na svoje krovove

0

Planiramo li postaviti solarne panele na svoje krovove i sami proizvoditi električnu energiju za svoje kućanstvo, prvo pitanje koji si postavimo glasi – hoću li moći proizvesti dovoljno energije i koliko je to isplativo? Do odgovora na ta i brojna druga pitanja vezana uz solarne potencijale svakog domaćinstva, građani Vinkovaca od sada mogu doći vrlo brzo i jednostavno.

Naš grad priključio se Varaždinu i Koprivnici u projektu Mapa solarnog potencijala kojim je kroz interaktivnu web aplikaciju građanima ovih triju gradova omogućeno izračunati preporučenu snagu solarne elektrane na vlastitim objektima. Solarna mapa također prikazuje i troškove instalacije, uštede energije i emisija CO2 kroz zanimljive usporedbe te što je najvažnije, konačnu isplativost investicije. Mapa je izrađena u suradnji Grada Vinkovaca i tvrtke GDi čiji su predstavnici danas u prostorijama gradske uprave predstavili ovu interaktivnu web aplikaciju. Pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče naglasio je ovom prigodom kako je cilj kroz izradu mape solarnog potencijala omogućiti građanima i tvrtkama pa čak i institucijama, besplatan uvid u energetski potencijal njihovih krovova te da u konačnici na temelju takvih besplatnih informacija donesu odluku isplati li im se postavljanje solarnih panela, bilo za vlastite potrebe bilo za proizvodnju i prodaju električne energije.

„Intencija nam je uvoditi što veći broj digitalnih usluga da građani na jednom mjestu mogu dobiti informacije koje ih zanimaju. Tu smo dobili podatke o ukupnom solarnom potencijalu na području grada Vinkovaca te na temelju tih podataka i kod pripreme budućih projekata, pogotovo EU projekata koji se tiču energetske učinkovitosti, imamo podatke na jednom mjestu te mi kao gradska uprava možemo puno brže i kvalitetnije donositi odluke. Potencijal je 0,4 GW na području Vinkovaca što je zaista ogromno, otprilike kao polovica jedne nuklearne elektrane Krško. Naravno, to je samo potencijal, a na nama je hoćemo li ići u investicije koje vidimo da su iz godine u godinu sve isplativije i učinkovitije“, objašnjava Niče.

Mapa solarnog potencijala u potpunosti je prilagođena građanima i njihovim potrebama, jednostavna je za korištenje i pruža informacije vezane uz sve korake koje građani trebaju proći kako bi uspješno postavili solarne elektrane na krovove svojih kuća.

„Ovo je još jedan u nizu važnih koraka u zelenoj tranziciji i prelasku na čiste i obnovljive izvore energije, čime nastojimo budućim generacijama osigurati zelenu i zdravu budućnost u našem gradu. Vrlo je važno istaknuti kako je solarna mapa kompatibilna i s javnim pozivima za sufinanciranje izgradnje solarnih elektrana od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s obzirom na to da pruža i izračun isplativosti solarnih elektrana uz 40% sufinanciranja od strane Fonda, tako da je naši sugrađani mogu koristiti i u svrhu takvih vrsta kalkulacija“, ističe zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

Dominik Periškić, voditelj vinkovačkog ureda tvrtke GDi napominje da je ova aplikacija zorni primjer kako digitalizacija može direktno pomoći građanima.

„Osobno sam, kao netko tko živi u ovom gradu, već gledao koji je moj solarni potencijal i svakako ću „uskočiti u vlak“ koji vozi u smjeru digitalizacije i iskorištavanja solarnih mogućnosti. Što se tiče ostalih gradova, rekao bih da tu ima još puno prostora za napredak te sam stoga izrazito ponosan što su Vinkovci jedni od predvodnika kada su ovakve inicijative u pitanju“, zaključio je Periškić.

Zanimljivo je kako procjena isplativosti postavljanja solarnih panela na objekte obično košta oko 70 eura, tako da će korištenjem ove besplatne i svima dostupne aplikacije građani u startu ostvariti uštedu i prije nego li krenu s prvim konkretnim zahvatima na svojim krovovima.