Četvrtak, 11 kolovoza, 2022
26 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaVinkovčanka Gordana Štrbo udomiteljica je godine

Vinkovčanka Gordana Štrbo udomiteljica je godine

Ministar Josip Aladrović i državna tajnica Marija Pletikosa svečano su uručili nagrade udomiteljima za izvanredna postignuća i njihovu predanost u stvaranju stabilnog i poticajnog okruženja za život djece i odraslih korisnika te zalaganje i inovativnost u promicanju udomiteljstva u zajednici.

„Upravo je udmiteljstvo način da djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi imaju kvalitetniju skrb i odrastanje. Sretno i nesmetano djetinjstvo trebalo bi biti pravo, a ne privilegija. Svako dijete zaslužuje da o njemu skrbi netko kome je interes tog djeteta na prvom mjestu“, naglasio je ministar Aladrović.

Ministar Aladrović istaknuo je kako se kroz Akcijski plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi predviđa dodatno poboljšanje udomiteljstva te kako će se pojednostaviti uvjeti za obavljanje udomiteljstva i dobivanje statusa udomitelja, povećat će se udomiteljske naknade i opskrbnine za djecu. Radimo na povećanju broja udomitelja, a samim time i djece koje će imati priliku odrastati izvan institucija.

Državna tajnica Marija Pletikosa apostrofirala je kako je dodjela nagrada udomiteljima prigoda u kojoj na simboličan način odajemo priznanje dobroti, snazi i hrabrosti ljudi, koji su širom otvorili svoja vrata ranjivim članovima društva, spremni ih prihvatiti i nesebično brinuti o njima.

Sukladno općim kriterijima vrednovala se inovativnost u osiguravanju stabilnog i poticajnog okruženja za korisnika, postignuća u obavljanju udomiteljstva u smislu pozitivnog utjecaja na poboljšanje stanja korisnika, zainteresiranost i predanost udomiteljskom pozivu i promicanje udomiteljstva u zajednici.

Povjerenstvo za dodjelu nagrada udomiteljma donijelo je odluku da se za 2021. godinu dodijeli pet Godišnjih nagrada udomiteljicama: Gordani Štrbo iz Vinkovaca, Dubravki Čordašev iz Đurđevca, Silviji Vrgoč iz Solina, Mariji Ivanušić iz Varaždin Brega i Mari Anđelić iz Trnjana.

Nominiranih je na razini države bilo osam, a nagradu je dobilo njih pet. Naša Vinkovčanka Goga nije krila ponos i oduševljenje.

„Osjećam se fenomenalno, uzbuđeno! Osjećaj je predivan. Hvala mom suprugu Zoranu i svojoj mojoj djeci jer oni su velika podrška i bez njih ovo ne bi bilo moguće. Hvala i mojoj udruzi Cibale“, rekla nam je Gordana netom nakon dodjele na koju su ju pratili članovi udruge i njezin najstariji udomljeni sin piše novosti hr.

Gordana je biološka majka četvorice sinova, no kako su djeca rasla i sobe se praznile, odlučila je napraviti i korak u udomiteljstvu. Kada je vidjela dječicu u Domu sv. Ana, nije dugo trebalo da u rukama drži licencu za udomljavanje. I tako je sve počelo. Kako kaže, bila je odlučna, a želja za djevojčicom nije ju nikad napustila.

Najprije je udomila dva dječaka od devet i dvije godine, a nakon nekog vremena stigla joj je i beba iz rodilišta – također dečkić. Zbog njegovog zdravstvenog stanja bili su prinuđeni odlaziti na razne vježbe, ali ni to joj nije smanjilo ljubav. Ubrzo dolazi još jedan dječak s posebnim potrebama, a kada su se priviknuli na njega i on na njih, u obitelj stiže i maleni od tri mjeseca, kako kaže – jedan veliki veseljak.

„I kad sam mislila da je to sve, stigao je poziv za hitnim smještajem. Radnica polako, gotovo moleći, govori da nema kud s djetetom, da je situacija ozbiljna i traži pomoć. Nisam pitala koliko je dijete niti išta. Na vratima su se pojavile dvije socijalne radnice u rukama noseći maleno biće. U rukama su donijele djevojčicu. Znale su da mi je to želja, konačno – djevojčica. Nikada se nisam se pokajala što sam supruga, majka, udomiteljica, posvojiteljica”, podvukla je ova vinkovačka heroina.

Foto: novosti hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije