Vinkovci: 49. krizmenika Župe Presvetog Srca Isusovog primilo je sakrament svete potvrde.

0

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio misu i euharistijsko slavlje u župi Presveto Srce Isusovo.

U subotu, 11. svibnja 2024. 49. krizmenika Župe Presveto Srca Isusovog primilo je sakrament svete potvrde. Misno slavlje i sakrament potvrde u nazočnosti velikog broja vjernika, predslavio je Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

U svojoj propovijedi, obraćajući se posebno krizmanicima, mons.Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić je upozorio na izazove i opasnosti pred kojima kršćani stoje u današnjem svijetu, te ih je ohrabrio upravo zazivom darova Božjega Duha, koji će im u životu davati mudrost, snagu i otvorenost Božjoj poruci.

Nadbiskup je u nadahnutoj propovijedi istaknuo: „Dragi krizmanici! Ovaj je dan jedan i jedinstven, neponovljiv u vašem životu. Zato što se dar sv. krizme, sedmerostruki dar, samo jednom u životu prima, s pečatom dara Duha Svetoga. Ne možete ovo više nikada ponoviti, ali morate ove darove Duha Svetoga svakoga dana razvijati, s njima surađivati i milosti umnažati. Dragi roditelji i kumovi, vi ste i danas uz naše krizmanike kao odgovorni svjedoci i podupiratelji naših krizmanika a najljepša pouka i odgoj za njih jest vaš roditeljski i kumovski primjer kršćanskog života. Danas posebno molimo za zvanja u mjesnoj crkvi i općoj crkvi. Pozvani smo da prepoznamo Kristov glas i spremno se odazovemo u služenju Bogu i čovjeku.”

Nakon obnove krsnih obećanja mladi praćeni svojim kumovima primili sveti sakrament potvrde. Ovo je bio radosni događaj cijele župne zajednice kao i obitelji krizmanika koji su u veliko broju došli na svetu misu.

Sveta potvrda

Zašto se zove krizma ili potvrda?

Naziva se krizma (u istočnim Crkvama: miropomazanje, tj. pomazanje svetim mirom, »krizmom«) zbog svoga bitna obreda – pomazanja. Naziva se potvrda jer potvrđuje i osnažuje krsnu milost.

Što je bitni obred potvrde?

Bitni obred potvrde jest mazanje svetom krizmom (ulje pomiješano s balzamom, posvećeno od biskupa) koje se vrši uz polaganje ruke službenika koji izgovara riječi vlastite sakramentalnom obredu. Na Zapadu se pomazuje čelo potvrđenika riječima: »Primi pečat dara Duha Svetoga.« U istočnim Crkvama bizantinskoga obreda pomazuju se i drugi dijelovi tijela s formulom: »Pečat dara Duha Svetoga.«

Koji je učinak potvrde?

Učinak je potvrde posebno izlijevanje Duha Svetoga poput onoga na Pedesetnicu. To izlijevanje u dušu utiskuje neizbrisiv biljeg i pridonosi rastu krsne milosti: dublje ukorjenjuje u božansko posinjenje, čvršće sjedinjuje s Kristom i s njegovom Crkvom, u duši osnažuje darove Duha Svetoga, daruje osobitu snagu za svjedočenje kršćanske vjere.

Tko može primiti ovaj sakrament?

Može i treba ga samo jednom primiti onaj tko je već kršten, a za njegovo djelotvorno primanje mora biti u stanju milosti.

Tko je služitelj potvrde?

Izvorni djelitelj potvrde je biskup. Tako se očituje vez potvrđenika s Crkvom u njezinoj apostolskoj dimenziji. Kada prezbiter podjeljuje taj sakrament – kao što se redovito događa na Istoku, a u posebnim slučajevima na Zapadu – vez s biskupom i s Crkvom izražava prezbiter, biskupov suradnik, i sveta krizma, koju je sam biskup posvetio.