Vinkovci dobivaju novi dječji vrtić, izgradnja Malog princa počinje početkom sljedeće godine

0

Nakon dugo vremena, Vinkovci dobivaju novi dječji vrtić. Izgradnjom novoga vrtića „Mali princ“ na Vašarištu osigurano je proširenje vrtićkih kapaciteta u Vinkovcima za 176 novih mjesta, za 140 vrtićke i 36 jasličke djece, čime će roditelji u gradu na Bosutu u konačnici, uz dogradnju još dva postojeća vrtićka objekta, na raspolaganju imati ukupno 270 dodatnih vrtićkih mjesta.

Projekt „Izgradnja i opremanje područnog dječjeg vrtića “Mali princ“ s kuhinjom u gradu Vinkovci“ predstavljen je danas na medijskoj konferenciji održanoj na lokaciji buduće gradnje, tik uz Osnovnu školu Ivana Mažuranića. Vrijedan je preko 1,8 milijuna eura, a za njegovu pripremu pobrinuli su se u Agenciji za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA i Upravnom odjelu Društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca koji su ponovno, uz odličnu suradnju, pokazali i stručnost u planiranju i pripremi velikih projekata.

„Briga za djecu i osiguranje što kvalitetnijih uvjeta življenja mladim vinkovačkim obiteljima najveća je obveza našega tima i glavni cilj od samoga početka, a koji nastojimo ostvariti pomažući roditeljima od djetetova rođenja do studentskih dana. Sigurno je kako se u tu priču odlično uklapaju i projekti izgradnje, uređenja i opremanja predškolskih i školskih ustanova pa tako i sama izgradnja jednog ovakvog modernog i učinkovitog vrtićkog objekta. Drago mi što će vrtić biti upravo na ovoj lokaciji gdje će se uklopiti uz školu i dati novu dimenziju ovom dijelu grada”, istaknuo je danas gradonačelnik Ivan Bosančić najavivši i skori početak izgradnje.

Kako je rekla voditeljica projekta Kristina Jukić, kompletna izgradnja vrtića trebala bi biti gotova najkasnije do ožujka 2026. godine.

„Svrha poziva i projekta je osigurati infrastrukturne i materijalne kapacitete za rani i predškolski odgoj i obrazovanje pa je tako osigurano ukupno 10 dnevnih boravaka u koje će biti smješteno 176 djece. Predviđeno je 7 dnevnih boravaka za vrtićku djecu i 3 dnevna boravka za jasličku djecu”, pojasnila je Jukić.

Projekt je u stopostotnom iznosu financiran sredstvima iz Europskih fondova, u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Cilj je do kraja godine, rekla nam je pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković, završiti dokumentaciju, provesti javnu nabavu i sve ostale neophodne predradnje kako bi radovi na izgradnji počeli već početkom 2024.

„Jako je velik ovo značaj za Vinkovce, možemo zadovoljiti puno veći kapacitet djece koji ćemo moći upisati u vrtić i u jaslice. Lokacija je izvrsna, u blizini škole u djelu grada koji bilježi povećanje broja djece što se vidi po upisima djece u osnovnu školu”, kazala je Vinković podsjetivši kako je, uz izgradnju novog objekta, u tijeku i nadogradnja postojećih Naša radost i Stribor.

Konačno će naš grad dobiti veće kapacitete za upis djece u vrtiće. Smanjit će se tako liste čekanja na kojoj je trenutno preko 100 mališana.

„Novi vrtić zagovaramo godinama, prelijep je to projekt koji će zadovoljiti neke potrebe u našemu gradu, no još uvijek ne sve. Premda svake godine pomičemo naše kapacitete za nekih 20 do 30 djece za smještaj, svakako će ovo biti veliko olakšanje brojnim roditeljima”, rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci. Ističe i kako je u sustavu trenutno 526 djece, ali u svibnju kreće natječaj za upis nove generacije pa će konačni broj biti poznat početkom rujna.

Zanimljivo je reći i kako će Mali princ biti opremljen u skladu s istoimenim djelom. Posebno je specifična lokacija na kojoj će svi dnevni boravci biti okrenuti prema jugu, što znači da će djeca i zaposlenici imati idealno dnevno osvjetljenje u većini dana.

„Pokušali smo se što više otvoriti prema nebu s atrijima koji su zadržani unutar objekta. To je bila naša nit vodilja pa smo pokušali ime Mali princ u potpunosti uklopiti s izgledom vrtića. Bit će tu i pomični paneli koji će odjeljivati terase dnevnih boravaka, djeca će panele moći sama zakretati i svaki dan će moći stvarati svoj personalizirani pogled prema van”, pojasnila nam je projektantica i suradnica na projektu Dora Gojković.