VINKOVCI: Festival šunke, vina, rakije i kulena doživio je svoje drugo izdanje održan u drugačijim okolnostima

0

Iako je zbog situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa održan u drugačijim okolnostima, Festival šunke, vina, rakije i kulena doživio je svoje drugo izdanje. Za razliku od prošle godine kada ih je bilo 170, ovoga puta stručni je žiri dobio zadatak ocijeniti čak 226 uzoraka koliko je pristiglo iz svih dijelova Slavonije, ali i šire.

Najviše bodova stručnog ocjenjivačkog suda te srebrnu i medalju i diplomu dobila je šunka Ivana Jelovića iz Županje koja je ostvarila 44 boda. Najbolji kulen proizvela je Josipa Spajić iz Otoka koja je do zlatne medalje došla s ukupno 97,66 bodova. Najbolje ocijenjeno vino je Traminac, Ledena Berba 2016. iz Iloka, dok je zlatnu diplomu za svoju rakiju šljivovicu dobio Darko Juzbašić iz Bošnjaka s ukupnom ocjenom 95,33.

 

„Nema stola u Slavoniji na kojemu se nekada nije našla šunka, kulen, vino ili rakija. To je u nama, to je tradicija, toga se držimo, pa zašto ne bi pomogli tim ljudima da izađu u javnost, da se za njih čuje i da pomognemo promociji naše Slavonije. Nadamo se da će se sljedeće godine vratiti sve u normalu i da ćemo imati još više uzoraka i zadržati kontinuitet održavanja ovog vinkovačkog festivala“, rekao je Zvonimir Liščić, predsjednik Vinkovačkih šokačkih rodova koja organizira Festival. Dodao je i kako je, pomalo neočekivano, ove godine pristigao velik broj uzoraka, znatno veći nego prošle godine.

Pristiglo je ukupno 226 uzoraka, od toga je bilo 7 šunki, 45 kulenova, 42 rakije i 132 uzorka vina. Za razliku od prvog Festivala kada je žiri ocjenjivao 170 uzoraka, ovogodišnje izdanje pokazalo se itekako uspješnim. U svim tim uzorcima zastupljeno je cijelo ovo naše područje, Slavonija, Baranja i Srijem i malo šire, skroz do Zagreba.

 

„Svi koji žele uključiti se u Festival neka sačuvaju svoje uzorke i ako sve bude u redu ocijenit ćemo ih 30. listopada 2021. godine na trećem Festivalu šunke, vina, rakije i kulena“, napomenuo je Liščić.

Da je na ovakav način važno promicati Slavoniju slaže se i gradonačelnik Ivan Bosančić koji je danas u Gradskoj vijećnici okupio najbolje kako bi im uručio zaslužene medalje i diplome. Kazao je kako moramo raditi na svojoj ponudi i dati priliku svima da probaju naše specijalitete, jer tko je god probao nije se pokajao.

„Važno je da je održan i da Festival nastavlja tradiciju. Svi volimo šunku, rakiju, kulen i vino i mislim da se ne mora bojati za svoju budućnost. Ove godine organiziran je na specifičan način jer nam je želja ne prekinuti tradiciju. Imali smo puno natjecatelja, ali i puno riječi potpore da se to održi, makar i na ovaj način. Čestitam svim nagrađenima i nadam se da se vidimo i sljedeće godine, ali u jednim normalnim okolnostima“, istaknuo je Bosančić.

 

 

Autor: novosti hr