Vinkovci imaju 350 stipendista što ih svrstava među vodeće gradove u Hrvatskoj

0

Svoje stipendijske ugovore za akademsku odnosno školsku 2023./2024. godinu, danas je dobilo ukupno 350 vinkovačkih studenata i srednjoškolaca, za što je u proračunu Grada osigurano 314 tisuća eura.

Pravo na gradske stipendije imaju svi redovni studenti nakon upisane druge godine studija, a pravo na iznos od 100 eura mjesečno u narednih deset mjeseci ostvarilo je 290 studenata. Pravo na učeničku stipendiju u školskoj 2023./2024. godini u visini od 40 eura mjesečno ostvarilo je 60 učenika. Čestitavši im na dosadašnjem uspjehu, studente je prilikom podjele stipendijskih ugovora pozdravio gradonačelnik Ivan Bosančić koji je i ovom prigodom naglasio važnost velikog broja stipendista koji grad na Bosutu svrstava među uspješnije gradove u Hrvatskoj po tom pitanju.

„Kada vidimo ovoliki broj mladih ljudi na jednom mjestu i kada znamo kako ćemo svima njima u određenoj mjeri olakšati daljnje školovanje, onda smo sigurni da godinu završavamo na najljepši mogući način. Godinama nastojimo omogućiti što većem broju naših studenata dobivanje gradske stipendije te su Vinkovci zahvaljujući tome među vodećim gradovima u Hrvatskoj po broju stipendista. Čestitamo svim našim studentima i učenicima na zasluženim stipendijama, želimo im puno uspjeha i sreće u nastavku školovanja kako bi u budućnosti upravo oni bili čvrst oslonac i jedan od glavnih pokretača razvoja i napretka našeg grada“, poručio je gradonačelnik.

Pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković objasnila je pak kako će ove godine gradske stipendije po prvi put dobiti 120 studenata, dok će njih 170 nastaviti primati stipendiju na temelju prethodnih godina. Dodala je i kako studente očekuje blago povećanje samih iznosa odnosno riječ je o „zaokruživanju na više“ jer su prethodnih godina dobivali stipendiju u iznosu od 700 kuna mjesečno, a u narednih deset mjeseci će im na račune sjedati po 100 eura.

Studentske i učeničke stipendije samo su dio izdvajanja za djecu, mlade i mlade obitelji kojima u gradskoj upravi pridaju veliku pažnju. Tako je ukupno 2.593 učenika vinkovačkih osnovnih škola dobilo vaučere za kupnju školskog pribora, uručeno je 157 nagrada i priznanja učenicima i njihovim mentorima. U ovoj godini osigurani su i novi ugovori te veća primanja za ukupno 45 pomoćnika u nastavi i pet pomoćnika u vrtićima koji brinu o djeci s poteškoćama, a od sljedeće godine raste naknada za novorođene bebe koja će po novom iznositi 300 eura za prvo, 400 eura za drugo i 500 eura za treće i svako sljedeće dijete. Za 30% povećan je i iznos sufinanciranja vrtića korisnicima dječjeg doplatka.