VINKOVCI MEĐU PET HRVATSKIH GRADOVA PO RASTU IZDVAJANJA ZA OBRTNIKE I MEĐU DESET PO POVUČENIM EU SREDSTVIMA

0

VINKOVCI MEĐU PET HRVATSKIH GRADOVA PO RASTU IZDVAJANJA ZA OBRTNIKE I MEĐU DESET PO POVUČENIM EU SREDSTVIMA

Na nacionalnoj ljestvici koja prikazuje trend izdvajanja za subvencije obrtnicima u četverogodišnjem razdoblju od 2017. do 2020. godine, Grad Vinkovci zauzima 5. mjesto s rastom izdvajanja sa 106.643 na 2.087.496 kuna, odnosno ukupnim rastom od 1.980.853 kune.

Također na nacionalnoj ljestvici, ali onoj koja prikazuje udio povučenih sredstava iz fondova EU u ukupno povučenim sredstvima u 2020. godini, Vinkovci zauzimaju 10. mjesto s povučenih 2,05 % od ukupno povučenih sredstava.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, fondove Europske unije i imovinu  Katarina Vučić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Hrvoje Niče zadovoljni su ovakvim pokazateljima te ističu kako u narednom periodu očekuju još bolje rezultate.

„Kroz naš program poticanja poduzetnika, 177 mikro i malih poduzetnika s područja grada Vinkovaca iskoristilo je gotovo 2.7 milijuna kuna gradskih potpora. Riječ je o rekordnom izdvajanju za vinkovačke poduzetnike gdje smo vodili računa o početnicima, postojećim mikro i malim poduzetnicima, ali i našim ugostiteljima koji su imali određenih problema s poslovanjem tijekom 2021. godine kada zbog korone nisu mogli raditi. Posebno smo ponosni na 37 novih poduzetnika koji su od početka svog poslovanja otvorili 42 radna mjesta. Naime, svim poduzetnicima početnicima omogućili smo potporu do 5.000 kuna uz uvjet da imaju minimalno jednog zaposlenog u svom poslovnom subjektu“, ističe pročelnik Niče, objašnjavajući neke od mjera kojima Grad nastoji pomoći poduzetnicima.

Napominje kako je uspješno bilo i apliciranje postojećih poduzetnika na mjeru Ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale gdje su 53 subjekta iskoristila mogućnost povlačenja do 30.000 kuna gradskih sredstava za unaprjeđenje svog poslovanja s tim da su se obvezali povećati plaću u iznosu od 10% za svojih 128 zaposlenika.

   Kroz ovu mjeru poduzetnicima osiguravamo 80% bespovratnih sredstava, a od njih, osim pravdanja uloženog, očekujemo i da ulažu u svoje zaposlenike kroz povećanje njihovih primanja. Mislim da smo s takvom mjerom jedinstven primjer u Hrvatskoj. Vjerujem kako će se sve što smo do sada poduzeli, uz proširenje i aktiviranje zone Zalužje, jako dobro odraziti u budućnosti te da ćemo moći govoriti o još boljim rezultatima“, zaključuje Hrvoje Niče.


Podatak kako je samo dvije godine od otvaranja vinkovački Poduzetnički inkubator ispunio predviđene indikatore odnosno u potpunosti je popunjen te u njemu djeluje 13 uredskih i 5 proizvodnih poslovnih subjekata, koji zapošljavaju 63 djelatnika, odličan je pokazatelj kako se pametnim i ciljanim korištenjem EU sredstava mogu postići određeni ciljevi.

„Nacionalna kampanja „EU fondovi mijenjaju Hrvatsku“ je u prošloj financijskoj perspektivi za cilj imala prezentiranje mogućnosti EU projekata, a danas vidimo rezultate rada brojnih javnih tijela, gospodarstvenika, ustanova i udruga. Projekti financirani europskim sredstvima zaista su promijenili kako Hrvatsku, tako i Vinkovce. Grad Vinkovci je u proteklom razdoblju vrijedno radio na pripremi i provedbi brojnih projekata. Mogućnosti EU projekata prepoznali su i naši poduzetnici što potvrđuje i podatak kako je za Vinkovce do kraja 2020. godine ugovoreno 1,83 milijarde kuna projekata iz različitih sfera gospodarskog, energetskog i društvenog života našega grada. Energetske obnove zgrada javne namjene, izgrađen Poduzetnički inkubator, obnovljen PIK-ov stan samo su neki od projekata čija je provedba višestruko doprinijela našem gradu – u gospodarskom, ekološkom, kulturnom segmentu“, objašnjava pročelnica Vučić.

Iza nas su dvije godine u kojim je pandemija preuzela važnu ulogu u kreiranju kako naših svakodnevnih života, tako i života lokalne zajednice i gospodarstvenika. U Vinkovcima su se tijekom ovoga razdoblja privodili kraju ugovoreni projekti, prijavljivali su se novi i krenulo se u pripremu projektno-tehničke dokumentacije za projekte sukladno najavama kako će za iste biti osigurano financiranje u sljedećem razdoblju.

„U cilju osiguravanja preduvjeta za produženi boravak u vrtićima i cjelodnevnu nastavu u svim osnovnim školama, pripremamo projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju novih predškolskih i osnovnoškolskih ustanova, energetske obnove zgrada javne namjene, izgradnju centralne kuhinje i osnovnoškolskih blagovaonica. Možemo najaviti i brojne druge projekte koji za cilj imaju kvalitetno provođenje slobodnog vremena naših građana kroz povećanje dostupnosti javne infrastrukture, poput izgradnje Vodenog parka Lenije, Sportsko-rekreacijskog centra Papuk, biciklističkih i poučnih staza i slično. Naravno, najistaknutiji projekt koji je ispred Vinkovaca je zasigurno uspostava proširene Industrijske zone Zalužje koja će biti na raspolaganju svim vinkovačkim poduzetnicima, ali i ostalim investitorima koji radi povoljnog prometnog položaja Vinkovaca vide naš grad kao lokaciju za otvaranje novih proizvodnih pogona“, kaže Katarina Vučić.


Ispred Hrvatske je provedba javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava planiranih kroz Nacionalni plan za oporavak i otpornost, Višegodišnji financijski okvir, a Vinkovci će uz sve ove izvore na raspolaganju imati i financiranje kroz Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja. Planirana područja ulaganja namijenjena razvoju urbanih područja bit će u sklopu sljedećih ciljeva: zelenija i otporna, konkurentnija i pametnija, povezanija, uključivija i Europa bliža građanima poticanjem održivog i integriranog razvoja svih vrsta područja.

Provedbom svakog od navedenih projekata, naglašava pročelnica, krajnji cilj je bolja kvaliteta života građana, a realizacijom istih pokreće se i gospodarska djelatnost poduzetnika. Ne smije se zaboraviti, dodaje, kako svaki projekt zahtjeva brojne radove i usluge iz različitih sektora gospodarstva i upravo se zato može zaključiti kako provedba EU projekata ima višestruku korist u svim sferama gospodarskog djelovanja.