Vinkovci među tri grada u Hrvatskoj uključena u međunarodni projekt „HUMNap – onečišćenje zraka i biomarkeri učinka u ljudi“

0

Vinkovci među tri grada u Hrvatskoj uključena u međunarodni projekt „HUMNap – onečišćenje zraka i biomarkeri učinka u ljudi“

ISTRAŽIT ĆE KAKO KVALITETA ZRAKA UTJEČE NA ZDRAVLJE GRAĐANA

U Vinkovcima je danas široj javnosti predstavljen međunarodni projekt „HUMNap – onečišćenje zraka i biomarkeri učinka u ljudi“, vrijedan 970.000 kuna, kojeg je nositelj Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Zagreb, a u koji su se Vinkovci uključili još 2019. godine.

S hrvatske strane u projektu sudjeluju Grad Zagreb, Grad Slavonski Brod i Grad Vinkovci, a međunarodni partneri su: Center for Primary Care and Public Health (Unisante), Lausanne, Switzerland i French research and Safety institute (INRS), Vandoeuvre les Nancy, France. U Vinkovcima u projekt su uključeni i Opća županijska bolnica Vinkovci, Hrvatska komora medicinskih sestara-podružnica Vukovarsko-srijemske županije te Centar Mala Terezija. Uz zamjenika gradonačelnika Josipa Romića, na današnjem predstavljanju projekta između ostalih sudjelovali su i ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci dr. Krunoslav Šporčić i voditelj projekta dr. Goran Gajski s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba.


„Povod današnjeg sastanka je početak realizacije međunarodnog projekta „HUMNap – onečišćenje zraka i biomarkeri učinka u ljudi“, u koji su se uključili i Vinkovci. U projekt su uključene tri zemlje, Hrvatska, Francuska i Švicarska, a Vinkovci su među tri grada iz naše zemlje koja sudjeluju u projektu. Sam projekt je vrlo zanimljiv jer ima za cilj utvrditi kako okoliš utječe na promjenu ljudskog genoma. Naime, u projektu bi uz pristanak, kroz davanje krvi i urina, trebalo sudjelovati 50-60 naših sugrađana koji zadovoljavaju projektna pravila i na temelju tih uzoraka stručnjaci će doći do određenih spoznaja“, istaknuo je ovom prigodom Josip Romić.

Voditelj projekta dr. Gajski napomenuo je kako projekt traje četiri godine, od 2021. do 2025. godine. U naredne četiri godine, rekao je, žele istražiti učinak tvari i čestica iz zraka na zdravlje ljudi, ovoga puta u kontinentalnoj Hrvatskoj. Konkretnije, po završetku istraživanja imat će jasniju sliku odnosno na biološkim uzorcima će stručnjaci moći vidjeti kako potencijalno onečišćenje zraka utječe na genom, upale i osjetilni stres kod ljudi.

Koji je zadatak vinkovačkog tima u realizaciji projekta objasnio je dr. Šporčić, rekavši kako je plan uz pomoć patronažne službe „prikupiti“ 50-60 osoba uz informirani pristanak s područja mjesnih odbora Ban Jelačić i Mala Bosna, a koji žive u blizini Opće županijske bolnice Vinkovci i Centra Mala Terezija.

„Ispitanici trebaju dati dva puta na godinu (zima/ljeto) krv i urin te ispuniti pripremljeni kratki upitnik. Prikupljeni uzorci šalju se istoga dana u Švicarski laboratorij na obradu, a dobiveni podatci usporediti će se s podatcima prikupljenima iz mobilne mjerene postaje za utvrđivanje kvalitete zraka koju besplatno dva puta godišnje osigurava Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Zagreb“, naglasio je dr. Šporčić.

Provedba ovoga projekta za Vinkovce ima višestruku korist jer je isti kompatibilan s Programom zaštite zraka te Programom zaštite okoliša (koji je u završnoj fazi) kao i s Akcijskim planom.