VINKOVCI: Otvorenoj tržnici krov, parkiralište, rasvjeta, zelenilo

0

Dobit će mjesto za punjenje električnih vozila, između redova parkirališta bit će zeleni pojas

Krajem prošle godine Vinkovčani su dobili zatvorenu tržnicu u obnovljenom i adaptiranom objektu bivše Opskrbe, neposredno pokraj otvorenog dijela tržnice, a to je, kažu u gradskoj upravi, tek prvi dio plana kompletnog uređenja tržnice, koja će uskoro postati jedna od najsuvremenijih i najopremljenijih u Slavoniji. Tako će kupnju povrća, voća, sira i svega ostaloga subotom i srijedom (pokušaje otvaranja svakodnevne tržnice nisu prihvatili ni prodavači ni kupci jer tradicija je tradicija!) Vinkovčani obavljati nesmetano i za kišnih, hladnih i snježnih dana.

Foto: Orion info

Iz Agencije VIA, u kojoj rade na tom projektu, kažu kako je, osim natkrivanja postojeće otvorene tržnice, čime će se ostvariti znatno bolji uvjeti i za prodavače i za kupce, predviđena i izgradnja više od 130 parkirališnih mjesta za osobna vozila, od kojih je sedam osigurano za osobe s invaliditetom

Uz zatvoreni dio i gotovo kompletno uređenje, vinkovačka tržnica postat će zaokružena priča koja na jednom mjestu okuplja vjerne kupce i domaće proizvođače. U novi dio tržnice prva su se uselila 22 OPG-ovca; tu su i ribarnica te velika hladnjača u podrumu, u kojoj prodavači mogu skladištiti svoju robu. Cijene klupa subvencionirane su, pa u prvoj godini stoje euro mjesečno, u drugoj će proizvođači platiti 15 posto ukupnog iznosa, u trećoj 25, u četvrtoj 50 posto, a tek u petoj godini plaća se puni iznos – podsjećaju u GTG-u, gradskoj tvrtki koja upravlja tržnicom. Dodaju kako je predviđeno i mjesto za punjenje električnih vozila, a između redova parkirališta bit će formiran zeleni pojas. U planu je i uklanjanje postojeće javne rasvjete te instalacija novog sustava za osvjetljavanje parkirališta i prometnica. Na neizgrađenom dijelu građevinske čestice planirano je dio površine urediti zelenilom i postaviti betonske opločnjake na pristupnim stazama.

Novouređena natkrivena tržnica bit će otvoreni, posebno opremljen i organiziran prodajni prostor s pratećom infrastrukturom, koji će se prostirati na 3200 kvadratnih metara, prilagođen obavljanju izravne prodaja poljoprivrednih proizvoda te djelatnosti trgovine na malo. Taj važani projekt, usko vezan uz lokalnu proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, napominju iz VIA-e, osim boljih uvjeta za kupce i prodavače donosi i brojne gospodarske, okolišne i društvene koristi jer osigurava poljoprivrednim proizvođačima veći udio dodane vrijednosti u cijeni njihovih proizvoda.

Time se pridonosi i osnaživanju lokalnog gospodarstva i održivosti malih obrta, smanjuje se emisija stakleničkih plinova nastala dugim rutama prijevoza hrane jer se uspostavljaju kratki lanci opskrbe, razvija se sustav sigurnosti prehrambenih proizvoda proizvedenih na obiteljskim gospodarstvima te se svim stanovnicima Vinkovaca i okolice osigurava pristup kvalitetnoj i zdravoj prehrani.

Miroslav Flego-glas slavonije hr