Vinkovci u 2022. godinu ulaze s proračunom od 362 milijuna kuna

0
112

Snimanje sjednica od strane vijećnika već je neko vrijeme aktualna tema na Gradskom vijeću Grada Vinkovaca, koja je obilježila i početak današnje sjednice. Ističući kako su prema Poslovniku sjednice javne u smislu njihova praćenja pa onda i snimanja od strane medija, temeljem zatraženoga mišljenja Ministarstva pravosuđa i uprave, predsjednik Vijeća Vedran Čuljak pozvao je vijećnike da se glasovanjem očituju o ovom pitanju. Većina vijećnika izjasnila se kako ne žele da ih drugi vijećnici snimaju niti da bilo koji vijećnik snima svoja izlaganja.


Međutim, vijećnik Goran Kajkić (Živi zid), koji jedini i snima na sjednicama, inzistirao je na tome da mu se omogući snimanje njegovog sudjelovanja u radu, sve dok se ne izmjeni aktualni Poslovnik sukladno današnjoj odluci, što mu je na uporno inzistiranje i omogućeno.


Očitujući se o ovoj temi nezavisni Tihomir Posavčić, kazao je kako treba ili mijenjati Poslovnik ili omogućiti prijenos sjednica na službenoj gradskoj internet stranici, ali u svakom slučaju na ovakve stvari ne treba trošiti toliko vremena, nego se posvetiti konstruktivnom radu.

Na ovu temu referirao se i gradonačelnik Ivan Bosančić.

„Upravo na tragu onoga što je rekao vijećnik Posavčić o radu Vijeća rekao bih da ovo u što se pretvorilo Gradsko vijeće Grada Vinkovaca nema smisla. Pokušajmo biti dostojni vijećnici najstarijega grada u Europi, grada koji nosi našu županiju. Suprotstavljenih strana uvijek je bilo, ali nikada nije bilo ovako. Ja se ispričavam i za svoje pogreške pod utjecajem cijele ove atmosfere i pozivam sve, poziciju, oporbu i pročelnike, na konstruktivan rad”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.


Među 14 točaka dnevnog reda danas je raspravljen i usvojen većinom glasova prijedlog proračuna za 2022. godinu s projekcijom za 2023. i 2024. godinu. Proračun za sljedeću godinu usvojen je u iznosu od 362 milijuna kuna, a, kako se moglo čuti, karakteriziraju ga četiri glavne smjernice: društvene djelatnosti, komunalno gospodarstvo, investicije i gospodarstvo.

„Možemo govoriti o jednom razvojnom proračunu, ali i o onome koji vodi računa i o socijali, športu za koji je, u odnosu na prošlu godinu, izdvojeno dodatnih sto milijuna kuna, ali i o kulturi i turizmu za koje imamo dostupno preko 45 milijuna kuna”, najavio je gradonačelnik Bosančić dodavši kako će proračuni za 2023. i 2024. biti na istoj razini, što je potvrdila i Sanja Lozić, pročelnica za financije. „Cijeli je proračun usmjeren vinkovačkim obiteljima i njihovom boljem životu na području grada”, istaknula je Lozić.

Sljedeća točka na dnevnom redu bilo je izvješće o radu Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA.

„Republika Hrvatska u sljedećih 10 godina na raspolaganju ima 25 milijardi eura, a Razvojna agencija VIA ima spremnu projektno-tehničku dokumentaciju u vrijednosti većoj od 200 milijuna kuna. Projekti će biti usmjereni na školstvo, kao što je, primjerice, obnova OŠ Bartola Kašića u Novom Selu i DV Vladimir Nazor. Imamo spremne projekte novih energetskih obnova zgrada javne namjene i još dosta drugih projekata, koji okom možda nisu toliko vidljivi, ali su od iznimnog značaja za sve naše sugrađane, a pogotovo za one u nepovoljnom položaju”, rekla je Danijela Slipčević, direktorica VIA-e istaknuvši kako su, zbog pandemije morali rad i djelovanje prilagoditi novonastaloj situaciji, ali je važno naglasiti kako projekti nisu stali, a provedba je bila u skladu s dogovorenim obvezama.


Goran Kajkić izrazio je nezadovoljstvo radom Agencije u odnosu na mogućnosti te je, između ostaloga, postavio pitanje subvencija iz gradskog proračuna. „ A vidim da ste za ovu namjenu u proračunu za 2022. godinu predvidjeli oko 2,5 milijuna kuna”, istaknuo je Kajkić.

„Projekti su obilježili cijeli moj protekli mandat kao i početak ovoga. VIA je tu odradila odličan posao i niz važnih projekata”, odgovorio je gradonačelnik Bosančić. Osvrćući se na upit o subvencijama iz proračuna, Bosančić je pojasnio kako se sredstva koja se izdvajaju za poslovanje dobrim dijelom vraćaju kroz projekte u kojima se kao udio Grada prihvaća i trošak plaća djelatnika na projektu.

Ako je od 2,4 milijuna kuna, 1,7 milijun kuna za plaće, kuda ide taj novac ako se plaće osiguravaju kroz EU projekte, zanimalo je Kajkića.

„Kada se radi EU projekt 85 % su EU sredstva, a mi kroz naš udio možemo prikazati plaće djelatnika koji rade na projektu. To se prihvaća kao naš udio kojim smo financirali projekt. Znači plaće jesu isplaćene iz proračuna, ali su na drugoj strani prikazane kroz projekte i mi smo tako uštedjeli jer taj novac nismo morali dati”, pojasnio je Bosančić.

U raspravi po ovoj temi Drago Kraljević (DS) istaknuo je kako je temeljno pitanje da li se više stvara nego što se troši. „U tom smislu ne mogu ocijeniti je li proračun razvojan ili vatrogasni. Mislim da je dosta stvari dobro napravljeno u ovoj situaciji kakva je, ali hajde da vidimo koliko možemo biti kooperativni i što učiniti da konačno napravimo taj iskorak iz razine nerazvijenih sredina”, kazao je, između ostaloga, Kraljević.


Na primjedbu Josipa Krpana (DS) kako Vinkovci nemaju desetogodišnji plan razvoja odgovoreno je kako je ovaj dokument u izradi, a i vijećnici će imati mogućnost sudjelovati u njegovu kreiranju.

Na današnjoj sjednici, između ostaloga, prihvaćena su i izvješća o radu tvrtke GTG Vinkovci i Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci za 2020. godini, prijedlozi programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture za 2022. godinu, programa utroška sredstava šumskog doprinosa za 2022. godinu, programa obavljanja komunalne djelatnosti hvatanja i zbrinjavanja životinja bez nadzora te uklanjanja uginulih životinja s javnih površina za 2022. godinu.

Izvor: novosti hr