Vlada smanjuje trošarine i marže na gorivo, nove cijene goriva od srijede

0

Vlada predstavlja mjere za ublažavanje rasta cijena goriva, koje je u utorak trebalo doseći rekordne brojke. Najavljena je uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, što uključuje intervencije u trošarine i marže.

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela mjere za ublažavanje rasta cijena goriva. Prema najavama, u utorak se očekivalo drastično poskupljenje cijena goriva.

“Donijeli smo dvije uredbe: Uredbu o izmjeni trošarine na električnu energiju te uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata“, rekao je premijer Plenković nakon sjednice Vlade.

“Odlučili smo dodatno smanjiti trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo. Ukupno smanjenje trošarine sada iznosi 80 lipa. Benzinske smanjujemo za dodatnih 40 lipa, a za dizelsko gorivo sada trošarine smanjujemo za 20 lipa”, rekao je premijer. “Na plavi dizel nema trošarine pa tu nemamo prostora na intervenciju”.

Cijene derivata mijenjat će se svakih 14 dana, rekao je premijer.

Donijet će se na taj način maksimalna ušteda za građane”, rekao je premijer i naglasio da ova uredba vrijedi 30 dana. “Onda ćemo ponovno razmotriti situaciju”.

“Također smo donijeli odluku o ograničenju za najvišu maržu, koja ukupno donosi smanjenje cijene benzina za jednu kunu, a dizela za 90 lipa. Maksimalna marža za benzin i dizel s 0.75 lipa se spušta na 0.65, a za plavi dizel s 0.50 na 0.40.

Nove cijene goriva su: 13.08 dizel, 13.50 benzin, 9.45 plavi dizel.

“Da nije bilo ovih mjera, dizel bi sutra koštao 15:80kn, benzin 15:78kn, a plavi dizel 10.87 kuna po litri. S ovim mjerama, dizel će koštati 13:08 kuna, benzin 13:50 kuna, a plavi dizel 9:49 kuna po litri, naglasio je Plenković.

Po 50-litrenom spremniku to je za benzin 114 kn manje, dizel 136 kn i za plavi dizel 71 kunu.

Sve ove cijene bit će na benzinskim crpkama od srijede, rekao je premijer.