Vozili pod utjecajem alkohola iako im je ukinuta vozačka dozvola, smješteni u posebne prostorije i pokrenuti prekršajni postupci

0
Foto: pixabay ilustracija

Dvojica vozača su smještena u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva te su protiv njih pokrenuti prekršajni postupci

Proteklog vikenda, od 3. do 5. svibnja, na području PU vukovarsko-srijemske zabilježeno je 11 prometnih nesreća. U deset prometnih nesreća nastupila je materijalna šteta (Vinkovci-2, Vukovar-4, Lipovac, Otok, Spačva, autocesta Zagreb-Lipovac), dok je u jednoj prometnoj nesreći jedna osoba lakše ozlijeđena, o kojoj više slijedi:

U subotu, 4. svibnja oko 03,30 sati u Županji, 19-godišnja vozačica osobnog automobila županjskih registracijskih oznaka, pod utjecajem alkohola pri koncentraciji od 1,1 g/kg alkohola u organizmu, nije prilagodila brzinu kretanja vozila stanju kolnika (mokar i klizav) uslijed čega je izgubila nadzor nad vozilom i sletjela s kolnika u odvodni kanal, pri čemu je zadobila lake tjelesne ozljede.

Stacionarne kamere zabilježile su 34 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila.

Tijekom vikenda, policijski službenici su zatekli 15 vozača pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija, 1,48 g/kg, zabilježena je kod 70-godišnjeg vozača osobnog automobila u Posavskim Podgajcima.

Dvojica vozača, koja su zatečena u upravljanju vozilom pod utjecajem alkohola, nisu imali važeće vozačke dozvole. Naime, obojici su rješenjima ukinute i oduzete vozačke dozvole zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova.

U petak, 3. svibnja u 19,15 sati u Splitskoj ulici u Vinkovcima zaustavljen je 46-godišnjak iz Vinkovaca, koji je bez obzira što mu je vozačka dozvola ukinuta, upravljao osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka, i to pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,18 g/kg.

Drugi vozač, 24-godišnjak iz Mirkovaca, zatečen je 4. svibnja u 19,30 sati u Ulici Branka Radičevića u Mirkovcima u upravljanju osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka, pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,33 g/kg, te je utvrđeno da mu je vozačka dozvola ukinuta i oduzeta zbog negativnih bodova.

Oba vozača su smještena u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva te su protiv njih pokrenuti prekršajni postupci.

Podsjećamo da policija protiv vozača koji u razdoblju od dvije godine prikupe 12 negativnih prekršajnih bodova, temeljem pravomoćne odluke o počinjenim prometnim prekršajima, pokreće postupak ukidanja i oduzimanja vozačke dozvole. Kada je riječ o mladim vozačima, njima se vozačka ukida i poništava ako u razdoblju od dvije godine prikupe devet negativnih bodova.

Osobe kojima je vozačka dozvola ukinuta moraju ponovno polagati vozački ispit, ali tek nakon proteka dvije godine od izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole.

Vozača koji upravljao vozilom nakon što mu je rješenjem ukinuta i oduzeta vozačka dozvola, a prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Ukoliko je prekršaj počinjen drugi put odnosno svaki sljedeći put, izreći će mu se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Za prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola u krvi iznad 1,00 do 1,50 g/kg, predviđena je novčana kazna u iznosu od 660 do 1990 eura, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom ako je prekršaj počinjen drugi put odnosno svaki sljedeći put te četiri negativna prekršajna boda kada pravomoćnom sudskom odlukom o prekršaju bude proglašen krivim.

Stanje svojih negativnih prekršajnih bodova vozači mogu provjeriti osobno dolaskom u policijsku postaju ili putem izbornika na mrežnim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova pod naslovom ”Kutak za vozače”. 
Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske – Kutak za vozače

Budite odgovorni i poštujte prometne propise. Čuvate svoj život, živote svojih suputnika i drugih sudionika u prometu.