Za malene Županjce 15 posto jeftiniji vrtić

0

Foto: Marija Lešić Omerović

Za približno 230 djece Grad će dati još 230 tisuća kuna. Rezat će se rashodi za uređenje Stanobiroa i kulturne manifestacije
ŽUPANJA – Roditelji s prebivalištem u Županji, na temelju prošlotjedne odluke Gradskog vijeća, plaćat će 15 posto nižu cijenu za boravak djece u Dječjem vrtiću “Maslačak” i mjesečno će izdvajati oko 100 kuna manje. Za toliko će, naime, Grad povećati svoj udio sufinanciranja u ekonomskoj cijeni vrtića.Naime, prihvaćen je amandman Kluba vijećnika SDP-a na prijedlog proračuna za 2021. godinu, koji je jednoglasno usvojen na sjednici održanoj uoči Stare godine. Njime je tražen jeftiniji vrtić za županjske mališane, a riječ je o njih približno 230 i povećanju izdvajanja iz gradskog proračuna za 230 tisuća kuna.

Demografska mjera

– Ovaj je prijedlog ujedno i ekonomska kategorija u obliku rasterećenja troškova roditelja djece. Tendencija Grada Županje treba biti sustavno smanjenje cijene vrtića, u skladu s proračunskim mogućnostima, kroz sufinanciranje roditeljima, jer demografske mjere moraju imati visok prioritet – kazao je Josip Gregorović, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a. Prijedlogom proračuna za 2021. za Program javnih potreba u području predškolskog odgoja i obrazovanja za “Maslačak” je prvotno bilo predviđeno 4.590.000 kuna, a sada će se taj iznos povećati za 230.000 kuna. Dodatna sredstava za sufinanciranje boravka djece u vrtiću, sukladno navedenom prijedlogu, osigurat će se rezanjem rashoda predviđenih za uređenje prostorija Stanobiroa i kulturno-umjetničkih manifestacija grada.

Roditelji djece iz Županje koja pohađaju jasličke skupine do sada su plaćali 700 kuna, a za vrtićke skupine 600 kuna mjesečno. Te su cijene na snazi od rujna 2019., kada su nakon sedam godina povećane za po 20 kuna po djetetu.

Velik broj vrtićaraca

Ravnateljica Terezija Nemetz iznimno je zadovoljna brojem mališana u vrtiću. Više od 220 djece je iz Županje, što je, kako ističe, brojka koja veseli i daje razloga za optimizam. Uz njih je i određen broj mališana iz okolnih općina Gradište i Bošnjaci, a uglavnom je riječ o djeci čiji roditelji rade u Županji. Smješteni su u dvije zgrade, a podijeljeni su u 12 odgojnih skupina. Jedna mješovita skupina djece u dobi od tri godine pa do polaska u školu smještena je u dislociranom objektu u naselju Šećerani, koji je nedavno obnovljen i uređen uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje je osiguralo 637.909 kuna, a projekt je sufinancirao i Grad.

Dječji vrtić “Maslačak” i ove je pedagoške godine organizirao rad predškole kojom su obuhvaćena isključivo djeca koja ne polaze ni jedan program u vrtiću, a riječ je o njih 41. Program predškole za djecu koja pohađaju vrtić integriran je u redoviti program predškolskog odgoja dječjeg vrtića prenosi glas slavonije hr.

Rad prilagođen epidemiološkim mjerama

Nemetz ističe da su se u vrtiću prilagodili novonastaloj situaciji uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Radili su i u lockdownu, organizirali su se za prihvat određenog broja djece, a roditelji čija djeca u to vrijeme nisu koristila vrtić nisu ga morali plaćati. Nekoliko je djelatnika dosad bilo zaraženo koronavirusom, ali u suradnji s epidemiološkom službom sve je riješeno na vrlo kvalitetan način. U ustanovi su se maksimalno trudili da roditelji i mališani to osjete u najmanjoj mogućoj mjeri i vrtić za sada funkcionira bez ikakvih problema, a ravnateljica Terezija Nemetz vjeruje da će tako i ostati.