Za pomor pčela kriv je pesticid?: Utvrđena upotreba zabranjenih sredstava

0

Državni inspektorat je u više uzoraka uginulih pčela na području Međimurske, Varaždinske i Virovitičko-podravske županije, otkrio prisutnost zabranjenih tvari, kao i nepravilnosti pčelara kod vođenja evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Za masovni pomor pčela tako su najvjerojatnije krivi nedozvoljeni pesticidi te je isključena mogućnost zarazne bolesti kod pčela.


Prema saznanjima Veterinarske i poljoprivredne inspekcije Državnog inspektorata o uginuću pčela na području Međimurske, Varaždinske i Virovitičko-podravske županije, za masovni pomor najvjerojatnije je kriv nedozvoljeni pesticid.

Veterinarska inspekcija je na području triju županija utvrdila uginuće pčela kod 35 pčelara koji zajedno imaju 1.414 pčelinjih zajednica.

Prema nalazima uzoraka isključene su zarazne bolesti kao uzrok uginuća.

Iz dva pčelinjaka na kojima je utvrđeno najveće uginuće, uzeti su i uzorci meda. Analiza je pokazala da u medu nema ostataka štetnih tvari, kao ni nedozvoljenih razina pesticida.

Prema nalazu uginulih pčela s područja Nove Bukovice utvrđene su aktivne tvari čije je korištenje zabranjeno u Republici Hrvatskoj.

Poljoprivredna inspekcija je u tri slučaja utvrdila korištenje zabranjenih tvari klorpirifos, fipronil i fipronilsulfon, kao i nepravilnosti kod vođenja evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Državni inspektorat najavljuje da će poduzeti sve mjere sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida.

Izvor: dnevnik hr