Za povratak iz Irske 200.000, za selidbu iz Splita u Liku 175.000 kn.

0
1036

Mjere pod nazivom “Biram Hrvatsku” moći će se koristiti od 1. siječnja sljedeće godine.

Hrvati povratnici iz Europske unije, koji u Hrvatskoj žele otvoriti svoj biznis, kako doznajemo, uz poticaj za samozapošljavanje od 150.000 kuna moći će dobiti i dodatnih 50.000 kuna za povratak, a oni koji unutar države žele preseliti poslovanje iz više razvijenih u manje razvijene krajeve, dobit će dodatni iznos od 25.000 kuna za preseljenje.

Riječ je o potpuno novoj mjeri pod nazivom “Biram Hrvatsku” koju će Vlada, uz sve druge nove aktivne mjere zapošljavanja, predstaviti na sjednici u četvrtak, a Hrvatski zavod za zapošljavanje usvojiti na Upravnom vijeću idući tjedan. Mjere će se moći koristiti od 1. siječnja iduće godine.

Time se, poručuju sugovornici iz Ministarstva rada, želi osigurati kvalificirana radna snaga diljem Hrvatske.

Poticaji će biti podijeljeni u dva segmenta. Jedan će se baviti povratnicima iz EU, a drugi ekonomskom migracijom u slabije razvijene krajeve Hrvatske.

Očekuje se da bi Vlada mogla povećati poticaje za samozapošljavanje u zelenim i digitalnim industrijama na 150.000 kuna plativih u dvije godine. Trenutni poticaji iznose 130.000 kuna, a prema dostupnim podacima, 85 posto korisnika koji su prije pandemije pokrenuli posao i dalje radi.

Poticaji za pripravnike, invalide…

Povećat će se i poticaji za pripravnike. To znači da će tvrtka koja zaposli pripravnika sa srednjoškolskim obrazovanjem dobiti mjesečni paušal do 50.000 kuna godišnje, odnosno 60.000 kuna za zaposlenog s visokoškolskim obrazovanjem.

Sufinancirat će se i troškovi plaća u zelenim i digitalnim djelatnostima za osobe u nepovoljnom položaju te one s invaliditetom. Za osobe u nepovoljnom položaju država će poslodavcima isplaćivati so 45.000 kuna godišnje, a za osobe s invaliditetom do 70.000 kuna. Sve ove mjere vrijede milijardu kuna, a novac je osiguran u državnom proračunu, Europskom strukturnom fondu te Nacionalnom planu otpornosti i oporavka.

Izvor: jutarnji hr