Za razvoj cikloturizma u našoj županiji dodijeljeno novih 10 tisuća eura

0

Za Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata u Vukovarsko-srijemskoj županiji osigurano je 10 tisuća eura. Na današnjoj podjeli ugovora u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima 20 korisnika dobilo je po 500 eura za kupnju bicikala i biciklističke opreme, a sve s ciljem razvoja cikloturizma u našoj županiji.

„Jako nas veseli čuti tako dobre povratne informacije od naših prijavitelja, odnosno korisnika. Oni jesu razlog zašto mi postojimo kao Upravni odjel i zašto smo tu. Uz to, veseli nas i činjenica da se županija kontinuirano obogaćuje smještajnim kapacitetima. U prošloj je godini otvoreno 313 novih smještanih kapaciteta, što je čak 34% više u odnosu na godinu prije i mislim da se rijetko koja županija može pohvaliti ovakvim rezultatima. Do kraja ožujka ove godine brojimo čak 29 novih smještajnih kapaciteta, što pokazuje da nastavljamo taj pozitivan trend, a ni ne sumnjamo da će tako biti i dalje“ rekla je pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamara Kalistović.

Vlasnici kuće „Šokačka lady“ iz Županje u prošloj su godini uz pomoć ove potpore kupili dva bicikla, a u ovoj godini planiraju isto. Kuća je kapaciteta 6 osoba, a bicikli dobro dođu svima koji žele županjski krajolik upoznati na poseban način.

„Gosti koji nam dođu na više od jedan dan gotovo uvijek koriste bicikle jer na taj način mogu obići puno više, čak i malo udaljenijih i nedostupnijih mjesta, nego što bi to mogli pješice ili automobilom. Primjer od prije 15tak dana to potvrđuje. U našoj kući boravila je obitelj koji su na odmor došli s jednim biciklom i oduševili su se kad su čuli da kod nas ima još dva bicikla i da ne moraju dalje tražiti“ ispričao je suvlasnik Šokačke lady Marko Maroševac zahvalivši se Županiji na današnjoj potpori i pozitivnim promjenama u sufinanciranju rada udruga na području kulture i turizma.

Potporu je po prvi puta dobila i vlasnica vukovarske kuće za odmor Tamaris Tamara Rupčić, a vidi ju kao priliku za dodatno proširenje svoje turističke ponude.

„U privatnom životu ako imate potporu obitelji sve vam je lakše. Za mene, u ovom slučaju kada je u pitanju kuća Tamaris, obitelj je upravo Odjel za turizam i kulturu, pod okriljem Vukovarsko-srijemske županije. Kad imate ovakav vjetar u leđa, vjerujte mi da je sve lakše. Posebno za nas koji smo relativno novi, pokušavamo se širit, svojim gostima pružiti što je moguće više i bolje i to na jednoj što višoj razini“ istaknula je Rupčić. Kuća je otvorena prije godinu i pol, a u zadnjih nekoliko mjeseci uveli su niz noviteta. Tako se sada mogu pohvaliti raznim igrama za zabavu poput bilijara, pikada, stolnog nogometa, wellness zonom sa saunom i jacuzzijem, a sada i biciklima zahvaljujući kojima sada mogu osmisliti i biciklističku rutu te tako zaista proširiti svoju ponudu.

„Trudimo se promicati aktivni turizam u našoj županiji, a danas dodijeljenih 10 tisuća eura bespovratnih potpora za kupnju bicikala i biciklističke opreme u sklopu smještanih objekata svakako je jedan od načina. Cikloturizam u Europi najbrže je rastući turizam koji u razvijenim europskim zemljama pokazuje izvrsne rezultate, a mi svakako moramo biti u trendu. Naša županija ima predivan krajolik, a vožnja biciklom kroz šumske puteve poseban je doživljaj“ kazao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić dodavši kako je prvenstveno potrebno izgraditi prikladnu infrastrukturu kako bi postali vidljivi na karti cikloturizma Europe.