Za vikend nas čeka promjenjivo vrijeme, u nekim dijelovima bit će i obilnije kiše

0
47

Meteorolog Nove TV Darijo Brzoja za Dnevnik je najavio kakvo nas vrijeme očekuje tijekom vikenda.

Oblačno i kišovito vrijeme u petak cijeli dan, kiša je mjestimice bila vrlo obilna, na Jadranu lokalno između 50 i 100 litara po četvornom metru. Prema službenim podacima s DHMZ-ovih postaja, u petak ujutro u 7 sati u Krku zabilježeno je čak 115 litara kiše. Inače, neke prosječne količine za cijeli mjesec studeni na sjevernom Jadranu su između 130 i 190 litara.

Vrijeme je pod utjecajem ciklone idućih nekoliko dana, odnosno cijeli vikend preko našeg područja premještat će se ciklonalni poremećaji, sve je podržano dubokom dolinom po visini: u principu vlažan i nestabilan zrak tu će kružiti sve do jačanja grebena početkom slijedećeg tjedna. Tad ćemo se nakratko odmoriti od oborina, ali će zato i zahladnjeti.

Novo jutro, u subotuoblačno ili promjenjivo oblačno, uz kišu koja će biti češća i vjerojatnija na Jadranu te u predjelima uz Jadran. Na sjevernom dijelu ujutro moguće i obilnija. U Međimurju i Zagorju moglo bi biti i malo susnježice ili snijega. Puhat će umjeren i jak, na Jadranu ponegdje i olujan južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura, na kopnu od 0 do 5, a na moru između 8 i 13 stupnjeva.

Poslijepodne u središnjoj Hrvatskoj promjenjivo, ali uz sunčana razdoblja, no i dalje uz mogućnost za malo kiše. Puhat će jugozapadnjak, a temperatura će biti od 9 do 12 stupnjeva.

Slično i u Slavoniji i Baranji. Izmjenjivat će se sunce i oblaci, a uz više oblaka tijekom dana i ovdje će biti moguće malo kiše. Puhat će slab do umjeren vjetar s juga, a temperatura će biti između 10 i 13 stupnjeva.

Najoblačnije u gorskoj Hrvatskoj, nešto promjenjivije ipak na sjevernom Jadranu, no posvuda će povremeno kišiti. Poslijepodne rjeđe, na moru uz izglednija sunčana razdoblja. U višem gorju moguća je susnježica ili snijeg. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, a temperatura će biti, oko 7 stupnjeva. Na moru, većinom između 11 i 15.

Dalmaciju očekuje promjenjivo oblačno, no i vrlo nestabilno vrijeme. Uz grmljavinu ovdje su mogući izraženiji pljuskovi te navečer i obilnija kiša. Uz umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, temperatura će biti između 13 i 17 stupnjeva.