Zahvaljujući Tonu i Tineke preko 800 djece, boravilo je tri tjedna na ljetnim praznicima u Nizozemskoj

0
388

Zahvaljujući Tonu i Tineke preko 800 djece s vinkovačkog i vukovarskog područja boravilo je tri tjedna na ljetnim praznicima u Nizozemskoj

VELIKO SRCE DVOJE VELIKIH LJUDI KOJI SU MNOGIMA ULJEPŠALI DJETINJSTVO

Ukupno 800 djece iz Vinkovaca, Vukovara i okolnih mjesta u proteklih 20 godina imalo je priliku na tri tjedna boraviti u Nizozemskoj zahvaljujući dvoje prekrasnih ljudi, velikih humanitaraca i prijatelja Slavonije.

Djeca su putovala u Nizozemsku preko Stichting Vrienden Speciale Kinderhulp(SVSK), organizacije koja već više od 20 godina skuplja donacije i pomaže djeci istočne Slavonije, a čiji su osnivači Tineke Sta-Bol i Ton van Bree. Ovo dvoje, naizgled običnih ljudi, nebrojeno je puta pokazalo svoje veliko srce humanitarnim djelovanjem na našem području. Ovih dana ponovno su u posjetu Vinkovcima, a domaćin im je vinkovačka Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića odnosno učiteljice Mirela Rimac Ešegović i Katica Konstantinović. Tim povodom danas je goste iz Nizozemske ugostio zamjenik gradonačelnika Josip Romić.


„Tineke Sta-Bol i Ton van Bree danas su naši gosti i ovo je odlična prilika da im zahvalimo na svemu što su učinili za naš kraj, ali i ponudimo pomoć i suradnju u njihovim budućim aktivnostima. O kakvim se ljudima radi dovoljno je reći da već više od 20 godina svoje slobodno vrijeme troše na skupljanje donacija kako bi svake godine 40-tak učenika s područja naše županije poveli sa sobom u kamp u Nizozemsku. Većini djece to je bilo prvo takvo putovanje i nezaboravna uspomena za cijeli život“, istaknuo je ovom prigodom Josip Romić.

Ton i Tineke objasnili su kako su djeca u Nizozemskoj smještena u zgradi kampa u gradiću Ermelu gdje su njihovi životi obogaćeni nebrojenim zabavnim događajima, kreativnim aktivnostima, putovanjima i posjetima raznim zabavnim i edukativnim mjestima. Za veliki broj djece, ističu, to bude prvo takvo putovanje u njihovim životima jer ih većina dolazi iz ekstremno siromašnih obitelji koje si praznike ne mogu priuštiti. Cilj kampa u Nizozemskoj je omogućiti učenicima slabijeg financijskog statusa kao i učenicima koji imaju složenu obiteljsku situaciju te probleme u učenju i socijalizaciji u školi, ljetovanje ispunjeno raznim aktivnostima koje su usmjerene na razvoj njihovih socijalnih vještina te samopouzdanja i samopoštovanja, kao i timskog rada.


Na humanitarni rad u Slavoniji potaknule su ih ratne strahote i stanje među ljudima po završetku rata. Pokazalo se da ovakva vrsta putovanja ima jako pozitivan utjecaj na čitave obitelji učenika pa svaki put kada Ton i Tineke dođu u Hrvatsku, mnogi ih roditelji i bake i djedovi prepoznaju i pozivaju u svoje domove. Iako se, kako kažu, ovaj kraj od rata promijenio, izgradio, još uvijek nastoje koliko mogu pomoći djeci i omogućiti im praznike iz snova. Zahvalili su gradonačelniku Ivanu Bosančiću što ih je pozvao i zamjeniku gradonačelnika Josipu Romiću na prijemu, naglasivši kako je ovo prvi put, u više od 20 godina njihova humanitarnoga rada na ovom području, da su gosti nekoga grada, općine ili županije.

Inače, prije nekoliko godina uspjeli su skupiti donacije i izgraditi igrališta oko škola koje se nalaze u mjestima teško zahvaćenima ratom, kao recimo u Čakovcima, Petrovcima i Bapskoj. Također, svake godine kad dođu u posjet školi čija su djeca prethodno ljeto bila u kampu, istu opskrbe raznim potrepštinama, opremom za likovni i tehnički odgoj, sportskom opremom i slično. Njihov humanitarni rad u Hrvatskoj nagradila je i Nizozemska kraljica Beatrix.