Utorak, 7 prosinca, 2021
1.9 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaZAMKA ZA KUPNJU PREKO INTERNETA: HAKOM upozorava na novu prevaru: 'Traže vas...

ZAMKA ZA KUPNJU PREKO INTERNETA: HAKOM upozorava na novu prevaru: ‘Traže vas da platite i kliknete na poveznicu, nemojte’

Foto ilustracija

Ukoliko naručujete stvari preko interneta, pripazite na poruke koje dolaze na vaš e-mail. HAKOM i Hrvatska pošta upozorili su korisnike da ne otvaraju poveznice koje se nalaze u tim porukama.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) upozorio je preko Facebooka građane na novu internetsku prevaru. Objavili su i fotografiju kao primjer lažne pošte koja u sebi sadrži poveznicu.

– Ne otvarajte poveznice prije nego provjerite jesu li stvarno poslane od naznačenog pošiljatelja – poručili su iz Agencije.

Na fotografiji koju su objavili vidi se e-mail koji stiže građanima, u kojem stoji da je narudžba na čekanju zbog “neplaćenih uvoznih troškova” te da će biti dostavljena nakon što se ti troškovi plate. U nastavku e-maila stoji i poveznica.

Na sličnu prevaru je prije nekoliko dana upozorila na svojim stranicama i Hrvatska pošta.

  • E-poštom se šire lažne obavijesti o pošiljci koja je stigla na ime korisnika. U obavijesti se od primatelja e-pošte traži da klikne na poveznicu za potvrdu pošiljke. Molimo korisnike da ne odgovaraju na poruke sa sumnjivim poveznicama te da ne otvaraju poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažu riziku od krađe svojih podataka – stoji na njihovoj stranici.

Hrvatska pošta navela je i kako prepoznati da se ne radi o njihovom e-mailu, već o prevari:

– Lažne obavijesti možete prepoznati po starom logotipu Hrvatske pošte, gramatičkim pogreškama u tekstu i sumnjivoj adresi s koje je stigla e-pošta – poručili su.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.