Zbog višestrukog činjenja prometnih prekršaja, dvojici vozača prijete visoka novčana kazna ili kazna zatvora

0
225

Foto: Ilustracija

Zbog višestrukog činjenja prometnih prekršaja, dvojici vozača prijete visoka novčana kazna ili kazna zatvora, zabrana upravljanja motornim vozilom, a jednom i oduzimanje vozila kojim je upravljao.

Jučer, 29. prosinca vukovarsko-srijemski prometni policajci odredili su mjeru smještanja u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva prema dvojici vozača.

Prvi vozač, 66-godišnjak iz Vukovara je zatečen u 18 sati u ulici Blage Zadre u Vukovaru u upravljanju vozilom pod utjecajem alkohola od 2,35 g/kg, radi čega je protiv njega podnesen optužni prijedlog Općinskom sudu  u Vukovaru – Prekršajni odjel, kojim je predložena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 6 mjeseci.

Drugi vozač, 29-godišnjak iz Ivankova je zatečen u 23,45 sati u Borinačkoj ulici u Vinkovcima kako upravlja vozilom za vrijeme dok mu je rješenjem PU vukovarsko-srijemske u rujnu ove godine oduzeta vozačka dozvola. Prilikom nadzora utvrđeno je da kod sebe nema osobnu iskaznicu, odnosno nije ju pokazao na zahtjev policijskog službenika.

Zbog sumnje da upravlja vozilom pod utjecajem opojnih droga, ponuđeno mu je preliminarno ispitivanje prisutnosti droga i lijekova u organizmu što je prihvatio. Nakon što je preliminarno testiranje pokazalo pozitivan rezultat na drogu „ampfetamin“, 29-godišnjak je odbio stručni liječnički pregled i izuzimanje uzoraka krvi i urina radi analize na opojna sredstva.

Protiv ovog vozača policija u žurnom prekršajnom postupku podnosi optužni prijedlog Općinskom sudu u Vinkovcima – Prekršajni odjel, da na temelju članka 135. Prekršajnog zakona odredi zadržavanje vozača do 15 dana jer osobite okolnosti opravdaju bojazan da će ponoviti istovrsne prekršaje, s obzirom da je višestruki počinitelj istih ili sličnih prekršaja iz istog propisa, za što je više puta pravomoćno kažnjavan, te je predloženo izricanje novčane kazne u ukupnom iznosu od 20.200 kuna ili kazne zatvora do 60 dana, kao i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 12 mjeseci. Također, s obzirom da je povratnik u činjenju prometnih prekršaja, sukladno članku 76.a Prekršajnog zakona, a u svezi članka 229. stavka 8. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, predloženo je i oduzimanje vozila kojim je upravljao zbog postojanja opasnosti da će ga ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja. Vozilo je privremeno oduzeto do donošenja sudske odluke o prekršaju. Sukladno spomenutom članku Prekršajnog zakona, ukoliko sud oduzme sredstvo počinjenja prekršaja, u ovom slučaju vozilo, ono postaje vlasništvo Republike Hrvatske.