Četvrtak, 11 kolovoza, 2022
26 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaZemlje mijenjaju pravila na granicama, ovo su mjere diljem Europe

Zemlje mijenjaju pravila na granicama, ovo su mjere diljem Europe

OVO su aktualne zabrane i ograničenja u državama EU zbog epidemije koronavirusa prema stranici koronavirus.hr.

Austrija

Ulazak u Austriju iz Hrvatske je moguć uz predočenje jedne od tri potvrde u nastavku:

 • potvrde o negativnom testu (brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata)
 • potvrde o cijepljenju
 • potvrde preboljenju bolesti COVID-19.

Ako se ne raspolaže nijednim od navedenih potvrda, nužno je registrirati se putem obrasca Pre-Travel-Clearance te se u roku od 24 sata od trenutka prelaska granice testirati u Austriji.

Kao dokaz o cijepljenju vrijede potvrde na njemačkom ili engleskom jeziku o cijepljenju sljedećim cjepivima: BioNTech/Pfizer: 2 doze, AstraZeneca, 2 doze, Janssen von Johnson & Johnson/Janssen: 1 doza, Moderna: 2 doze, Sinopharm / BIBP (Beijing Bio-Institute of Biological Products Co-Ltd.) 2 doze, Sinovac-CoronaVac: 2 doze

Ulazak u Austriju je moguć:

 • s prvom dozom cjepiva: najranije 22. dan, a najkasnije 90. dan od primitka cjepiva
 • s drugom dozom cjepiva: odmah po cijepljenju, a najkasnije 270 dana nakon druge doze cjepiva
 • s jednokratnim cjepivom najranije 22. dan, a najkasnije 270 dana nakon cijepljenja
 • odmah nakon cijepljenja prvom dozom ukoliko postoji pozitivni test na COVID-19, star najmanje 21 dan ili potvrda o neutralizirajućim antitijelima koja nije starija od 270 dana.

Kao dokaz o preboljenju vrijedi liječnička potvrda na njemačkom ili engleskom jeziku iz koje je razvidno da je osoba preboljela COVID-19 u vremenskom razdoblju 180 dana, a koja nije starija od 90 dana. Potvrdi o preboljenju istovjetan je i dokaz o neutralizirajućim antitijelima, koji u trenutku ulaska u Austriju ne smije biti stariji od 90 dana.

Potvrda o testiranju za prekogranične radnike i ostale putnike koji redovno prelaze granicu iz obiteljskih razloga ili iz razloga studija/školovanja vrijedi 7 dana. Djeca do 12 godina oslobođena su obveze testiranja i predočenja ostalih potvrda. Putnici iz medicinskih razloga mogu ući u Austriju bez ograničenja uz predočenje potvrde o nužnosti korištenja medicinske usluge na engleskom ili njemačkom jeziku. Bez ograničenja u Austriju mogu ući: osobe u tranzitu, prijevoznici roba i putnika, interventna vozila i sl.

Bosna i Hercegovina

Državljani Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu mogu ući s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom. Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom), državljani Republike Srbije i državljani Crne Gore za ulazak u Bosnu i Hercegovinu ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2, antigenski test ni potvrde o cijepljenju kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

BiH granice su otvorene za sve strane državljane pod uvjetom da imaju:

 • negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati ako dolaze iz EU, a ako dolaze iz trećih zemalja, 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH ili
 • negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ako dolaze iz EU, a ako dolaze iz trećih zemalja, 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH, ili
 • potvrdu o cijepljenju s dvije doze cjepiva (ili jednom dozom cjepiva koje se prima u jednoj dozi) prije 14 dana i više od dolaska na granični prijelaz BiH ili
 • potvrdu liječnika o preboljenju bolesti COVID-19 u razdoblju od 14 do 180 dana prije dolaska na granični prijelaz BiH.

Crna Gora

Trenutno ne postoje ograničenja za hrvatske državljane prilikom ulaska ili izlaska iz Crne Gore. Iako su 1. lipnja 2020. godine ukinute mjere karantene i samoizolacije uvedene zbog sprječavanja širenja pandemije koronavirusa te je dozvoljen slobodan ulazak hrvatskih državljana u Crnu Goru, zbog velikog broja novooboljelih od virusa COVID-19 u Crnoj Gori preporučuje se izbjegavanje putovanja koja nisu nužna. Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom obavezno je na cijelom teritoriji CG, uključujući i djecu stariju od 5 godina.

Francuska

Svi državljani Republike Hrvatske, kao i ostalih zemalja tzv. zelene zone, koji su primili jedno od cjepiva protiv virusa COVID-19 koje je odobrila Europska agencija za lijekove – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson – od 9. lipnja mogu bez ograničenja putovati u Francusku, i to dva tjedna nakon primitka druge doze cjepiva za cjepiva koja su dvofazna (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), četiri tjedna nakon primitka jednofaznog cjepiva (Johnson & Johnson) te dva tjedna nakon primitka jedne doze cjepiva za osobe koje su razvile antitijela i potrebna im je samo jedna doza cjepiva, uz predočavanje odgovarajuće potvrde o cijepljenju.

Za osobe koje nisu cijepljene ostaje na snazi obaveza predočavanja negativnog rezultata PCR testa ili antigenskog testiranja, ne starijeg od 72 sata. Od 21. srpnja covid-putovnica bit će obvezna na mjestima za razonodu i kulturu s više od 50 osoba. Od ove obveze izuzeti su mladi od 12 do 17 godina do 30. kolovoza, kada će se ova obveza početi primjenjivati i na njih. Od početka kolovoza zdravstvena propusnica, odnosno covid-putovnica (dokaz o cijepljenju, u proteku 15 dana od cijepljenja ili negativan test) bit će potrebna za ulazak u barove, restorane, trgovačke centre, domove umirovljenika, bolnice i medicinsko-socijalne ustanove, prijevozna sredstva na dužim relacijama.

Zbog iznimnog porasta zaraženih delta sojem koronavirusa, na prekomorskim područjima Reunion i Martinique ponovno je 13. srpnja proglašeno izvanredno zdravstveno stanje te se uvodi policijski sat u trajanju od 21:00 do 05:00. I dalje je na snazi obaveza nošenja zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima te u cjelokupnom javnom gradskom i međugradskom prijevozu.

Italija

Vladinom Uredbom iz siječnja 2021. na cijelom nacionalnom teritoriju Italije produljeno je izvanredno krizno stanje do 31. srpnja 2021. godine. Temeljem vladine Uredbe od 26. travnja Italija je započela s postupnim ukidanjem mjera koje su ograničavale gospodarske i društvene aktivnosti.

Sukladno posljednjoj Uredbi talijanskog ministarstva zdravstva, koja je stupila na snagu 28. lipnja 2021. godine, cijela je Italija u bijeloj zoni (bez epidemiološkog rizika), ali su i dalje neophodni oprez i ponašanje sukladno pravilima zaštite od epidemije.

Uredbom talijanskog ministarstva zdravstva u razdoblju od 16. svibnja do 30. srpnja 2021. godine ukinuta je odredba o petodnevnoj samoizolaciji za sve putnike koji dolaze u Italiju iz zemalja EU, osim iz Velike Britanije, za koje je od 21. lipnja 2021. ista ponovno uvedena te se od svih putnika iz UK-a traži negativan PCR test, petodnevna izolacija te ponavljanje PCR testa, kojim će se, ukoliko je rezultat negativan, ukinuti obveza petodnevne izolacije. Ostaje i dalje važeća odredba prema kojoj za ulazak u Italiju svi putnici moraju predočiti negativan PCR test ili antigenski brzi test ne stariji od 48 sati.

Od 21. lipnja svi putnici iz EU, država Schengenskog sporazuma, Izraela, Kanade, Japana i SAD-a ulaze u Italiju bez obveza samoizolacije, odnosno karantene, ukoliko posjeduju potvrdu o negativnom testu na COVID-19 (brzi antigenski test ili PCR test) koji nije stariji od 48 sati od trenutka uzimanja uzoraka, i to za putnike starije od 6 godina; potvrdu o primljenoj drugoj dozi cjepiva, 14 dana prije ulaska u Italiju, ili potvrdu o ozdravljenju od virusa COVID-19, ne stariju od 6 mjeseci.

Potvrde moraju biti izdane na talijanskom, engleskom, francuskom ili španjolskom jeziku te mogu biti u digitalnom obliku EU digitalne covid-potvrde ili potvrde u tiskanom papirnatom obliku. Od 24. svibnja 2021. godine svatko tko ulazi u Italiju, neovisno o prijevoznom sredstvu i duljini boravka, treba ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika.

Od 28. lipnja maske više nisu obvezne na otvorenom u bijelim zonama, ostaju obavezne u zatvorenim prostorima ili kad nije moguće garantirati socijalnu distancu. U Regiji Campania (Napoli) ostaje obaveza nošenja maske i na otvorenom sve do 31. srpnja. Preporučuje se uvijek imati masku sa sobom budući da i dalje ostaje u svim regijama obaveza nošenja maske u lokalima, dućanima, trgovačkim centrima. U restoranima je i dalje dozvoljeno biti bez maske samo kada se konzumira za stolom. Također, maska ostaje obavezna za mjesta kulture; potrebno ju je nositi u muzejima, kinima, kazalištima. Također, obavezna je u svim sredstvima javnog prometa, uključujući i vlak i zrakoplov. Dakle, usprkos novoj uredbi o neobaveznom nošenju maski na otvorenom, potrebno ih je imati uza sebe kako bi se po potrebi koristile.

Mađarska

Uredbom vlade Mađarske od 23. lipnja 2021. ukinuta su sva ograničenja za ulazak u Mađarsku iz Republike Hrvatske, Republike Austrije, Rumunjske, Republike Srbije, Slovačke Republike i Republike Slovenije, osim u slučajevima putovanja civilnim zrakoplovom.

Njemačka

Ulazak u Njemačku prema postojećim pravilima u osnovi je moguć svim državljanima Europske unije uz određena ograničenja i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Njemačka kategorizira područja na rizična, visokorizična i područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19.

Od 27. lipnja 2021. osim Međimurske i Zadarske županije, cijelo područje Republike Hrvatske kategorizirano je kao nerizično.

NAPOMENA: 4. srpnja 2021. doći će do promjene te će Međimurska županija biti skinuta s popisa rizičnih područja, a kao COVID-19 rizično područje bit će kategorizirana samo Zadarska županija. Putnici koji dolaze iz nerizičnih dijelova Republike Hrvatske mogu ući u Njemačku bez obveze najave ulaska, testa, potvrda i karantene.

Putnici koji dolaze iz Republike Hrvatske iz rizičnih područja mogu ući u Njemačku bez obveze karantene ukoliko uz dokaz o digitalnoj najavi ulaska (elektronski ili u printanom obliku) posjeduju:

 • negativni PCR test ne stariji od 72 sata (računajući od trenutka uzimanja brisa) ili antigenski test za izravno dokazivanje virusa SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja brisa), napravljen u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi te ispisan na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku ili
 • potvrdu o potpunom cijepljenju cjepivom s popisa Paul-Ehrlich-Instituta na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi ili
 • potvrdu o cijepljenju jednom dozom cjepiva (cjepivo koje se prima u samo jednoj dozi) uz napomenu da je od cijepljenja prošlo više od 14 dana (cjepiva moraju biti na popisu Paul-Ehrlich-Instituta) – dokaz o cijepljenju je liječnička potvrda na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi ili
 • potvrdu o izlječenju za osobe koje su preboljele bolest COVID-19, i to liječničku potvrdu na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi s kojom se dokazuje da je od prestanka bolesti prošlo minimalno 28 dana, a ne više od 6 mjeseci. Od ove obveze su izuzeta djeca do 6 (šest) godina starosti.

Putnici u zračnom prometu, bez obzira na to iz kojih područja dolaze (nerizičnih ili rizičnih), obvezni su prije samog polijetanja poštovati pravilo prilaganja dokaza o obavljenom testiranju, dokaza o izlječenju od zaraze ili dokaza o cijepljenju.

Slovenija

Od 15. srpnja 2021. nema više zelenih, narančastih i crvenih listi država i administrativnih jedinica, već se ulazak u Republiku Sloveniju bez upućivanja u karantenu dozvoljava osobi koja predoči:

 • Negativan rezultat PCR testa na virus SARS-CoV-2 koji nije stariji od 72 sata od uzimanja brisa;
 • Negativan rezultat brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati od uzimanja brisa;
 • Dokaz o pozitivnom rezultatu testa PCR koji je stariji od deset dana, osim ako liječnik odluči drugačije, ali nije stariji od šest mjeseci, ili potvrda liječnika da je osoba preboljela COVID-19 i od početka simptoma nije proteklo više od šest mjeseci;
 • Dokaz o cijepljenju kojim se dokazuje da je:
 • od druge doze cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech/Pfizer prošlo najmanje sedam dana;
 • od druge doze cjepiva proizvođača Moderna prošlo najmanje 14 dana;
 • od prve doze cjepiva Vaxzevria proizvođača AstraZeneca prošao najmanje 21 dan;
 • od cjepiva Janssen proizvođača Johnson i Johnson/Janssen-Cilag prošlo najmanje 14 dana;
 • od prve doze cjepiva Covishield proizvođača Serum Institute of India/AstraZeneca prošao najmanje 21 dan;
 • od druge doze cjepiva Sputnik V proizvođača Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology prošlo najmanje 14 dana;
 • od druge doze cjepiva CoronaVac proizvođača Sinovac Biotech prošlo najmanje 14 dana;
 • od druge doze cjepiva proizvođača Sinopharm prošlo najmanje 14 dana;

Potvrdu o preboljenoj bolesti i dokaz da je u razdoblju od najviše osam mjeseci od pozitivnog rezultata PCR testa, odnosno od početka simptoma cijepljenja jednom dozom cjepiva iz prethodne točke, pri čemu se zaštita uspostavlja danom cijepljenja (u daljem tekstu: potvrdu o cijepljenju za osobe koje su preboljele COVID-19);

Europsku digitalnu covid-potvrdu u digitalnom ili papirnatom obliku koja sadrži QR kod s podacima o negativnom rezultatu PCR ili brzog antigenskog testa, potvrdu o cijepljenju, potvrdu o preboljenoj bolesti ili potvrdu o cijepljenju za osobe koje su preboljele COVID-19 (u nastavku EU DCP);

Digitalnu covid-potvrdu treće države u digitalnom ili papirnatom obliku koja sadrži QR kod s istim podacima kao i EU DCP i koju je nadležno zdravstveno tijelo treće države izdalo na engleskom jeziku (u nastavku DCP treće države);

Osoba koja ne predoči jedan od navedenih dokaza bit će upućena u karantenu kod kuće u trajanju od deset dana. Karantena se može prekinuti testiranjem PCR testom na SARS-CoV-2 ako je rezultat testa negativan. Testiranje se može napraviti najranije peti dan od upućivanja u karantenu kod kuće.

Srbija

Odlukom vlade Republike Srbije od 1. srpnja 2021. izmijenjeni su uvjeti ulaska za građane Republike Srbije, diplomatsko i osoblje ureda međunarodnih organizacija, strane građane s reguliranim boravkom u Republici Srbiji te strane državljane.

Državljani Republike Srbije, osoblje stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i ureda međunarodnih organizacija (uključujući članove njihovih obitelji koji imaju posebne osobne iskaznice ili identifikacijske dokumente) i strani državljani kojima je odobren privremeni ili stalni boravak u Republike Srbije prilikom ulaska u Republiku Srbiju trebaju priložiti jedan od sljedećih dokumenata:

 • Negativni RT-PCR test na prisutnost virusa SARS-CoV-2 ili negativni FIA test brzog antigena ako osoba dolazi iz SAD-a, ne stariji od 48 sati od datuma izdavanja (ako postoji kašnjenje u unosu Republike Srbije, što se ne može pripisati krivnji putnika, već je posljedica vanjskog događaja koji se nije mogao predvidjeti, izbjeći ili eliminirati – kašnjenje leta, polazak autobusa, vlakova itd., tada test može biti stariji od 72 sata pri ulasku u Republiku Srbiju);
 • Potvrda o cjelovitom cijepljenju koju izdaje nadležna zdravstvena ustanova Republike Srbije odnosno nadležno tijelo strane države u kojoj je osoba cijepljena;
 • Potvrda o bolesti COVID-19: potvrda ili druga javna isprava kojom se navodi da je nositelj isprave obolio od bolesti uzrokovane virusom SARS-CoV-2, odnosno da je osobi dijagnosticiran virus SARS-CoV-2, pod uvjetom da prvo ispitivanje ne smije biti kraće od 14 dana ni dulje od šest mjeseci, i koje izdaje Zavod za javno zdravstvo za teritorij Republike Srbije, odnosno nadležno tijelo države s kojom Republika Srbija ima potpisan sporazum ili de facto uzajamnost o priznavanju takvih dokumenata.

Strani državljani mogu ući u Republiku Srbiju pod uvjetom da posjeduju jedan od sljedećih dokumenata:

 • Negativni RT-PCR test na prisutnost virusa SARS-CoV-2 ili negativni FIA test brzog antigena ako osoba dolazi iz SAD-a, ne stariji od 48 sati od datuma izdavanja (ako postoji kašnjenje u unosu Republike Srbije, što se ne može pripisati krivnji putnika, već je posljedica vanjskog događaja koji se nije mogao predvidjeti, izbjeći ili eliminirati – kašnjenje leta, polazak autobusa, vlakova itd., tada test može biti stariji od 72 sata pri ulasku u Republiku Srbiju);
 • Potvrda o cjelovitom cijepljenju koju je izdala Republika Srbija, odnosno strana država s kojom je Republika Srbija potpisala sporazum o priznavanju cijepljenja ili s kojom postoji de facto uzajamnost u priznavanju potvrde o cijepljenju;
 • Potvrda o bolesti COVID-19 – potvrda ili druga javna isprava kojom se navodi da je nositelj isprave obolio od bolesti uzrokovane virusom SARS-CoV-2, odnosno da je osobi dijagnosticiran virus SARS-CoV-2, pod uvjetom da prvi test ne smije biti kraći od 14 dana ni dulji od šest mjeseci i izdao ga je Zavod za javno zdravstvo osnovan za područje Republike Srbije odnosno nadležno tijelo države s kojom Republika Srbija ima potpisan sporazum ili de facto uzajamnost o priznavanju takvih dokumenata.

Velika Britanija

Od 17. svibnja 2021. turistička putovanja u UK više neće biti ilegalna te stupa na snagu tzv. sustav semafora za međunarodna putovanja, koji kategorizira države u zelene (green), žute (amber) i crvene (red). Republika Hrvatska je trenutno na žutoj listi, što podrazumijeva testiranje 72 sata prije putovanja te desetodnevnu samoizolaciju na adresi boravka u UK-u, uz dodatno testiranje drugog i osmog dana samoizolacije (uz mogućnost prekidanja samoizolacije nakon petog dana uzimanjem posebnog dodatnog testa, pri čemu je i dalje nužno obaviti testiranje osmog dana). Spomenute mjere odnose se na sve putnike, uključujući i one koji posjeduju certifikat o cijepljenju ili imunitetu na covid-19 (ne postoje izuzeća za tu kategoriju putnika).

Dodatne informacije moguće je pronaći na stranicama britanske vlade. Vlada je najavila kako će od 19.07.2021. u 4 sata ujutro Hrvatska biti na zelenoj listi, što podrazumijeva obavezan negativan PCR test najkasnije 72 sata prije putovanja i obvezno testiranje 2 dana po ulasku u UK te ispunjavanje tzv locator forma. Testiranje je obavezno za sve, neovisno o tome jesu li cijepljeni. Savjetujemo da prije putovanja detaljno proučite stranice britanske vlade. Prije putovanja potrebno je odraditi sljedeće korake: (1) obaviti testiranje na COVID-19 u periodu od tri dana prije puta i dobiti negativan rezultat, što je preduvjet za polazak na put; (2) naručiti i platiti PCR test za drugi dan; (3) ispuniti tzv. passenger locator form.

Škotska, Wales i Sjeverna Irska imaju vlastita pravila vezana uz putovanja te upućujemo sve osobe koje putuju u te regije da detaljno prouče informacije na njihovim službenim stranicama

Švicarska

Hrvatska se od 3. 6. 2021. ne nalazi na švicarskom popisu zemalja s visokim rizikom od zaraze koronavirusom, pa sve osobe koje u Švicarsku dolaze iz Hrvatske ne trebaju u karantenu. Sve osobe koje dolaze u Švicarsku iz Republike Hrvatske autobusom, vlakom, brodom ili zrakoplovom dužne su ispuniti online obrazac. Sve osobe koje u Švicarsku dolaze zrakoplovom obavezne su prilikom ukrcaja predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Izuzeća:

 • djeca do 16 godina starosti
 • osobe koje su potpuno cijepljene sukladno preporukama švicarskog Saveznog ureda za javno zdravstvo ili zemlje dolaska, uz predočenje odgovarajuće dokumentacije (vrijedi do 6 mjeseci nakon primljenog cjepiva)
 • osobe koje su unazad 6 mjeseci (računajući od 11. dana prvog pozitivnog rezultata koronatesta) preboljele COVID-19 (uz predočenje odgovarajuće dokumentacije).

 

Izvor: index hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije