Nedjelja, 27 studenoga, 2022
5 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaŽupan Dekanić i zamjenik Orešković nazočili komemorativnom skupu u čast žrtvama Borova...

Župan Dekanić i zamjenik Orešković nazočili komemorativnom skupu u čast žrtvama Borova Naselja

Župan Dekanić i zamjenik Orešković nazočili komemorativnom skupu u čast žrtvama Borova Naselja


Pred ostacima srušene zgrade vukovarskog Borovo commerca u Domovinskom ratu, u čijem podrumu je tijekom velikosrpske agresije bio odjel vukovarske Ratne bolnice te sklonište za civile toga naselja, održan je prigodni komemorativni program u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”, pod sloganom „Žrtva Borova naselja za Domovinu“.

U ime organizatora komemorativnog skupa, obratila se predsjednica Udruge Manda Patko, prisjećajući se teških dana u Vukovaru prije 30 godina.

– Na današnji dan 19.studenoga 1991.godine na ovom mjestu stajali su oni koje ne možemo zvati ljudima i kojima ništa nije sveto. Istoga dana pred njima su stajali hrvatski branitelji, starci, žene i djeca, a njima je sve bilo sveto. I obitelj i namučeni grad i naša Domovina i baš zato u ime te ljubavi, zbog naših svetinja mnogi danas nisu s nama i na njihovim grbovima danas gore svijeće. Gore i za one koji nemaju grobova. Kod spomenika nestalih u Domovinskom ratu gori 386 svijeća za 386 nestalih s područja Vukovara. Neka te svijeće pokažu put njihovim obiteljima koje ih 30 godina čekaju i traže. A ovih 30 bijelih svijeća je za 30 godina tuge i patnje hrvatskog naroda, za žrtvu Borova Naselja za Domovinu.”


Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih, ubijenih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji, predstavnici udruga iz Domovinskog rata te brojna izaslanstva.

Komemoraciji su nazočila izaslanstva Hrvatskog sabora, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara te brojni građani okupljeni u čast svim žrtvama.


Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvodio je župan Damir Dekanić,  zajedno sa zamjenikom župana Franjom Oreškovićem.

Komemoracija je nastavljena Kolonom sjećanja – Križni put, kojom su sudionici prošli ulicama Borova Naselja do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena sveta misa za žrtve Borova Naselja za Domovinu.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije