Župan Dekanić primio u radni posjet veleposlanika Kanade Njegovu Ekselenciju Alana Bowmana

0
45

Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić primio je danas u radni posjet veleposlanika Kanade Njegovu Ekselenciju Alana Bowmana.

Tom su prigodom posjetili Općinu Andrijaševci, gdje ih je na radnom sastanku načelnik Ante Rajković upoznao sa infrastrukturnim projektima koji su tu općinu svrstali među najuspješnije u Hrvatskoj. Naime ta je općina iz EU fondova povukla preko 100 milijuna kuna i na tome ne planira stati.


  • Kroz sve projekte koje planiramo u budućnosti želimo stvoriti uvjete za ostanak i povratak mladih na ovo područje, a među njima su i stambeno rekreacijsko naselje, te poduzetničko -gospodarska zona – rekao je Rajković i dodao kako su takvi projekti ključni kako bi se zaustavilo odseljavanje stanovništava s ovog područja.
Župan Damir Dekanić je naglasio kako smatra da je model općine Andrijaševci jedan od onih koje bi u svojim razvojnim strategijama trebale primijeniti i druge općine u Hrvatskoj jer se pokazao iznimno uspješnim.
  • To je model koji jamči ostanak mladih ljudi na ovom području i daje konkretan odgovor na probleme depopulacije s kojima se sve općine u Slavoniji suočavaju – poručio je Dekanić.
    Naglasio je i kako će taj model, čiji je idejni začetnik bio i sam kao donedavni načelnik općine Andrijaševci, nastojati preslikati i na nivou cijele županije.

  • Za ostanak mladih ključni su čimbenici stambeno zbrinjavanje, posao i infrastruktura koja će njima i njihovim obiteljima omogućiti dobar životni standard – rekao je.

Kanadska tvrtka Vermilion, smatra Dekanić, jedna je od onih koja će kroz eksploataciju plina na ovom području osigurati ne samo radna mjesta nego i postati aktivan sudionik u životu cjelokupne zajednice.

Kanadski veleposlanik Bowman je rekao kako i sam dolazi iz malog mjesta u Kanadi, te da razumije kako demografske tako i infrastrukturne probleme s kojima se općine susreću.
– Želim pomoći u promociji investiranja u ovaj kraj, te se nadam kako ću u tome uspjeti – poručio je Bowman.

Dodao je i kako se nada da će uskoro u posjet Vukovarsko- srijemskoj županiji dovesti članove poslovne zajednice, koji su okupljeni u Kanadsko -Hrvatsku mrežu, te da će kroz promociju već odrađenih projekata i novih mogućnosti investiranja pripomoći da nove investicije stignu u ovaj kraj.

Nakon Andrijaševaca župan Dekanić i veleposlanik Bowman posjetili su i Općinu Stari Jankovci gdje su održali rani sastanak sa načelnikom Draganom Sudarevićem.


Na sastanku se razgovaralo o planovima eksploatacije plina s tvrtkom Vermilion, koja na području te općine ima koncesiju, ali i o mogućnostima za proširenje te suradnje u budućnosti.