Župan Ivan Anušić uručio ključeve hitnoj, u vozilima masažeri srca i grijana infuzija

0
Prosjek je starosti voznog parka Zavoda samo godinu dana, što je dokaz da Županija, kao osnivač, neprestano ulaže u Hitnu.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić uručio je u srijedu ravnateljici Zavoda za hitnu medicinu OBŽ-a Silvani Sabo ključeve triju novih vozila za hitne intervencije marke Citroen Jumper, u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna, i to za potrebe hitnih intervencija na području županije.

Riječ je o drugoj donaciji vozila Osječko-baranjske županije u roku od samo nekoliko mjeseci, jer je krajem prošle godine Zavod postao bogatiji i za četiri vozila VW Crafter, u vrijednosti od dva milijuna kuna. Zanimljiv je i podatak da Zavod za hitnu medicinu ima 56 vozila, od kojih 18 za hitne intervencije, a 38 za sanitetski prijevoz, no prosjek je starosti voznog parka Zavoda samo godinu dana, što je dokaz neprestanog ulaganja Osječko-baranjske županije, osnivača te zdravstvene ustanove.

 

Foto:Foto: Marko Mrkonjic


– Nama je sanitetsko vozilo osnovno sredstvo rada i jako je važno u kojem vremenu i s kojom sigurnošću za našu ekipu i pacijente dolazimo na mjesto događaja. Recimo kako je prosječno vrijeme dolaska našeg vozila na mjesto intervencije na području županije 9,5 minuta, a za grad Osijek ono je puno kraće i iznosi nekih pet minuta. Upravo zahvaljujući tako visokom standardu i novim vozilima do pacijenta dolazimo sigurno i na vrijeme. Kada pacijenta preuzmemo, ako postoji potreba prevoženja na daljnje liječenje, u našim je vozilama osigurano da pacijent bude zbrinut nadstandardnom opremom, a razlika u odnosu prema drugim vozilima u tome je što smo radili baš na stabilnosti u vožnji. S obzirom na to da ekipa uvijek mora tijekom vožnje na pacijentu nešto i raditi, sva vozila imaju hidraulički ovjes, koji osigurava veliku stabilnost tijekom vožnje. Također su sva vozila nadstandardno opremljenja, a novost je i da snimamo promet, u slučaju da se dogodi prometna nezgoda. U vezi s opremom, imamo automatske vanjske masažere srca, grijač i hladnjak za infuziju, a zbog sigurnosti i zdravlja naših djelatnika trudimo se kupovati kvalitetna nosila, koja su nadstandardna i lakša od deset kilograma. Trudimo se da oprema bude ravnomjerno raspodijeljena po županiji, te ova vozila idu u Valpovo, Miholjac i Našice, a dva smo vozila već poslali i u Đakovo – naglašava Silvana Sabo, ravnateljica ZZHM-a OBŽ-a.

Foto:Foto: Marko Mrkonjic


Recimo i kako Zavod ima 28.000 tisuća intervencija godišnje te 26.000 sanitetskih prijevoza.

  • Od početka pandemije nismo imali ni jedan proboj i nikada se nitko nije zarazio u Hitnoj. Recimo i kako smo epidemiju dočekali spremni, jer smo prvi protokol za postupanje donijeli još u veljači 2020., a i napravili smo posebnu praonicu za dezinfekciju vozila te kupili ozonatore kako bismo dodatno zaštitili ekipe – priča Sabo.

Primopredaji je vozila u srijedu, uz župana Anušića, nazočila i pročelnica Odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje OBŽ-a Ivana Stanić, koja je naglasila kako se osim u vozni park dodatno ulaže i u opremu te u dodatnu edukaciju medicinskih tehničara i sestara piše glas slavonije hr.