Župan uručio ugovore o sufinanciranju kupnje stana i kuće u ruke 80 obitelji

0

Foto: Županija vukovarsko-srijemske

Župan Damir Dekanić potpisao je danas, u velikoj županijskoj vijećnici, u Vukovaru, Ugovore o dodjeli financijskih sredstava iz Javnog poziva za sufinanciranje kupnje kuće ili stana za mlade obitelji na području Vukovarsko-srijemske županije za 2021. godinu.

Foto: Vukovarsko srijemska županija.


– Ova financijska sredstva mi jako puno znače, kao i svim mladim obiteljima na području naše županije jer smo u velikim troškovima zbog kupnje kuće – rekla je Lidija Ratkić iz Vinkovaca. Dodala je i kako ima dvoje male djece, a sredstva koja su pristigla od Županije planira utrošiti na uređenje nekretnine.

Foto: Vukovarsko srijemska županija.


Dodijeljena sredstva jako puno znače i Marku Mariću iz Vukovara.
– Zahvalan sam Županiji na potpori koju mi je pružila jer će nam kao mladoj obitelji pomoći pri uređenju kuće koju smo nedavno kupili jer nećemo morati dizati kredit i dodatno se zaduživati – rekao je Marić.

Za ovu mjeru, kaže župan Damir Dekanić, Županija je na samom početku predvidjela 1,5 milijuna kuna, no kada su prijave počele pristizati postalo je jasno da jako puno obitelji ima isti broj bodova, pa se iznos povećao na 1,8 milijuna.
  • U konačnici ćemo zbog tog povećanja ići na rebalans, pa je stoga ukupno 80 obitelji dobilo ova sredstva koja će im zasigurno pripomoći u opremanju prve nekretnine – istaknuo je Dekanić.

Dodao je i kako je ovo također jedna od mjera kojom se potiče demografska obnova i ostanak mladih obitelji na ovom području.

– Ove je godine bilo dva razreda pomoći, 20 tisuća kuna za gradove i 25 za općine, a slijedeće godine se planira uvesti tri razreda, čime će općine od posebne skrbi ili one u kojima je zabilježen najveći odlazak mladih dobiti i veće iznose sufinanciranja – otkrio je. Pojasnio je i kako gradovi i općine, kao veće sredine, već same po sebi akumuliraju veći priljev stanovnika, a Županija planira zadržati stanovnike i na rubnim područjima.
– Sredstva će se slijedeće godine sigurno povećati, a ono što želim napomenuti je i da u našim pravilima ne postoji odredba po kojoj netko ne može dobiti sredstva, ako ih je prethodno dobio od države, općine ili grada, pa ako i druge jedince provedu ovakve programe to može biti značajna pomoć mladim obiteljima za novi početak – poručio je župan.

Inače, Javni poziv bio je raspisan 28. veljače 2022. godine i trajao je do 31. ožujka 2022. godine. Ukupno se prijavilo 163 osobe što je i najveći broj dosada, a Ugovore je potpisao ukupno 80 korisnika.

Pravo podnošenja prijave na Javni poziv odnosno korištenje bespovratnih sredstava u okviru Mjere sufinanciranja kupnje kuće ili stana za mlade obitelji na području Vukovarsko-srijemske županije imali su prijavitelji koji su ispunjavali slijedeće uvjete:
– u trenutku prijave nisu bili stariji od 45 godina,
– prijavitelji i bračni ili izvanbračni drugovi i njihova djeca, životni partneri ili neformalni životni partneri i njihova djeca u vlasništvu/suvlasništvu nisu imali stan ili kuću, osim stana/kuće koja je predmet ovog Javnog poziva.
– kupljena kuća ili stan na području Vukovarsko-srijemske županije
– nisu imali duga na ime javnih davanja
– fizička osoba prodavatelj nekretnine nije bila u srodstvu s podnositeljem zahtjeva i članovima njegove obitelji do trećeg nasljednog reda u smislu Zakona o nasljeđivanju („Narodne novine“ RH, br. 48/03, 163/03, 35/05, 127/13, 33/15 i 14/19)
– kupili kuću ili stan u 2021. godini