Županijskom Centru za pružanje usluga u zajednici dva nova vozila

0

Centar za pružanje usluga u zajednici Vukovarsko-srijemske županije bogatiji je za dva nova vozila, a ključeve je danas ravnateljici Nikolini Beljo uručio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. Centar pruža uslugu poludnevnog boravka za 18 osoba s invaliditetom koje su izašle iz školskog sustava, a usluga prijevoza nerijetko im je stvarala probleme.

„Županija nam je velikodušno nabavila dva vozila. Često su roditelji u nemogućnosti dovesti ih što iz financijskih, što iz organizacijskih razloga i zbog toga nam je jako važno da naš centar ima uslugu prijevoza. Na taj su način roditelji sigurni, a korisnici postižu veći stupanj samostalnosti u svom životu” rekla je ravnateljica Centra Nikolina Beljo istaknuvši kako su vozila prilagođena za prijevoz osoba s invaliditetom i poteškoćama.

U Centru se uče komunikaciji i socijalizaciji te razvijaju razne životne vještine, a naglasak je na postizanju što većeg stupnja samostalnosti korisnika.

„Htjeli smo preuzeti jedan drugi koncept, možda malo širi u kojem se trudimo pripremiti ih na život izvan obiteljske zajednice. Institucionalizacija je jako zastupljena u svijetu socijale tako da mi radimo na tome da nauče životne vještine koje će im stvarno poslužiti i pomoći u daljnjem životu” dodala je Beljo.

Vozila su to koja je nekad koristila Bubamara, a kupila ih je Vukovarsko-srijemska županija kako bi riješila postojeći problem i tako potaknula veći broj dolazaka korisnika u sami centar.

“Centar za pružanje usluga u zajednici okuplja osobe s posebnim potrebama, odnosno one kojima je uistinu potrebna pomoć u zajednici, kako njima tako i njihovim obiteljima i bližnjima. S obzirom kako 18 osoba, koje svakodnevno dolaze u Centar ima određeni stupanj invalidnosti bilo je nužno pomoći im u prijevozu do njihovih domova što zbog udaljenosti, ali i zbog nemogućnosti roditelja i drago mi je što smo im pomogli u rješavanju tog problema” zaključio je župan Dekanić.