Nedjelja, 19 rujna, 2021
25 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaŽupanja će dobiti novu poduzetničku zonu, na 30 hektara

Županja će dobiti novu poduzetničku zonu, na 30 hektara

Gradske nekretnine u Sječinama opterećene su privremenom zabranom otuđenja i opterećenja
ŽUPANJA – Gradsko vijeće u utorak će donijeti odluku o osnivanju Poduzetničke zone Županja, koja bi trebala potaknuti poduzetničke aktivnosti i biti zamašnjak gospodarskom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta. Prostirat će se na površini od 30 hektara, istočno od državne ceste D55, Vinkovci – Županja, a prilaz će joj biti desno iza tvornice Same Deutz Fahr Žetelice.

Zemljište je u obuhvatu gospodarskog područja, u vlasništvu je države, a njegovo darovanje Gradu već je u proceduri. Riječ je o drugoj poduzetničkoj zoni u Županji i njezino je osnivanje važno zbog stvaranja preduvjeta za daljnji razvoj toga područja. Naime, nekretnine u vlasništvu Grada, koje se nalaze u postojećoj zoni Sječine, opterećene su privremenom mjerom zabrane otuđenja i opterećenja u korist Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka. To je, kako nam je objasnio Josip Nikolozo, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Grada Županje, posljedica različitog tumačenja odredbe ugovora koja se odnosi na povrat dijela novca od prodaje parcela državi. Rok u kojemu bi sudski sporovi, uz koje je ta privremena mjera vezana, mogli biti gotovi, nije poznat, pa je osnivanje nove zone jedino rješenje.

Namjera je gradskih čelnika kreirati povoljnu poduzetničku klimu i stvoriti mogućnosti za ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta, poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva, a time i ukupnog razvoja lokalne zajednice i regije. Zona će pomoći u osiguravanju prostora i poduzetnicima stvoriti preduvjete za nesmetan rad, omogućiti im zajedničko korištenje infrastrukture i međusobno povezivanje. Grad će u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti ponuditi razne povlastice za ulaganja. Cilj je zaustaviti negativne trendove i zadržati mlade, jer namjera je da Županja bude grad u kojem će oni moći raditi i od svoga rada živjeti, da Županja bude mjesto doseljavanja, a ne iseljavanja. Tek tada će sve aktivnosti na izgradnji komunalne infrastrukture u gradu dobiti pravu svrhu i potpuni smisao.

– Važno je istaknuti da se osnivanjem Poduzetničke zone Županja stvara uvjet za njezin upis u Jedinstveni registar poduzetničke infrastrukture. A to je preduvjet za mogućnost konkuriranja i prijave na natječaje radi korištenja nepovratnih sredstava raznih institucija kojima se sufinancira razvoj infrastrukture u poduzetničkim zonama – objašnjava Annemarie Balentović, v.d. pročelnika gradske službe.

Marija Lešić Omerović-glas slavonije

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.