ŽUPANJA:Umirovljenicima na račune 300 kuna božićnice

0

Gradsko vijeće je na elektronskoj sjednici jednoglasno prihvatilo prijedlog nezavisnih i vijećnika SDP-a te donijelo odluku o isplati božićnice umirovljenicima s prebivalištem u Županji. Svima s mjesečnom mirovinom od 3000 kuna i nižima Grad će na račun uplatiti 300 kuna.Umirovljenici trebaju podnijeti zahtjev i priložiti obostranu kopiju važeće osobne iskaznice, odreska posljednje mirovine i kopiju dokumenta na kojem je vidljiv IBAN i OIB umirovljenika. Pročelnik gradske službe Damir Parmać objašnjava da će zahtjeve zaprimati od utorka, 8. prosinca, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera. Obrazac koji korisnici trebaju popuniti može se preuzeti na vratarnici Grada ili na internetskim stranicama Grada, www.zupanja.hr.

Potrebnu dokumentaciju mogu dostaviti i članovi obitelji umirovljenika, rodbina, prijatelji, susjedi, po mogućnosti je poslati e-mailom na adresu [email protected] ili [email protected] ili je osobno donijeti u gradsku upravu.

– Preporučljivo je doći u vremenu od 8 do 12 sati. Odradit ćemo sve što je potrebno, poštujući sve mjere, i mislim da tu neće biti nikakvih problema. Nakon prikupljanja i obrade zahtjeva isplata će ići sukcesivno i najkasnije do 23. prosinca svi će umirovljenici dobiti božićnicu – zaključuje Parmać.

Procjena je da se radi o 1800 umirovljenika. Za provođenje ove odluke bit će potrebno 540.000 kuna, a novac će se, stoji u odluci, osigurati rebalansom proračuna za 2020.

Predsjednik Gradskog vijeća Ante Juko pozdravlja jednoglasno donošenje odluke o isplati božićnice i smatra da neće biti nikakav problem osigurati novac.

– Gradskom vijeću nije poznato stanje u gradskoj blagajni jer nam još uvijek nije dostavljeno izvješće o polugodišnjem izvršenju proračuna. No s obzirom na informacije koje gradonačelnik Davor Miličević plasira u lokalnim medijima, stanje je jako dobro i novca na računu ima. Rebalans će se moći bez problema napraviti i isplatiti božićnice našim umirovljenicima – zaključuje.

Gradonačelnik Miličević kratko nam je rekao da će odluka Vijeća biti provedena i da nema drugog komentara. Prije je upozoravao da se uz prijedlog odluke trebao dati i prijedlog s koje će se pozicije osigurati novac, s koje stavke na kraju kalendarske godine skinuti sredstva i usmjeriti ih u isplatu božićnice.

Grad je, podsjećamo, osigurao i poklon-pakete za svu djecu predškolske dobi i osnovce te poklon-pakete za socijalno ugrožene obitelji u povodu božićnih blagdana.

JUKO: PRORAČUN NEĆE BITI UGROŽEN

Novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Ante Juko smatra da isplata božićnica neće ugroziti gradski proračun. Vjeruje da će se određene uštede moći ostvariti jer je zbog korone puno toga otkazano, nema ni Adventa, klizališta, vatrometa…

“Drago nam je što ćemo bar malo moći pomoći našim umirovljenicima s najnižim mirovinama, nije puno, ali dobro će im doći. U određivanju cenzusa vodili smo se iskustvima okolnih gradova, čak smo malo i iznad njih”, zaključuje. Inače, u Gradskom vijeću Županje došlo je do novog omjera snaga. HDZ je izgubio većinu, koju sada imaju nezavisni i vijećnici SDP-a. Sve je počelo unutastranačkim previranjem u lokalnom HDZ-u. Na nedavnim je izborima, nakon 16 godina, GO HDZ-a dobio novo vodstvo.

Glas-slavonije.hr