ŽUPANJU POSJETIO UZORITI KARDINAL VINKO PULJIĆ

0
Foto: fb Grad Županja
„U vrijeme rata u Županji sam puno puta našao sklonište, i to nikada neću zaboraviti“, kazao je nadbiskup i metropolit Vrhbosanski

 

Gradonačelnik Damir Juzbašić sa suradnicima u svome je uredu danas poslijepodne ugostio nadbiskupa metropolita Vrhbosanskog, uzoritog kardinala Vinka Puljića. Rado je, kaže, prihvatio poziv gradskih čelnika i došao u Županju, koju je posljednji put pohodio prije 14 godina.

– Za vrijeme rata, neću to nikada zaboraviti, ovdje sam puno puta našao sklonište – kazao je, naglasivši da ga za Županju vežu mnoge uspomene.
– Jako sam sretan i velika nam je čast i zadovoljstvo ugostiti ovog ambasadora mira, čovjeka dijaloga i tolerancije, čovjeka koji je toliko učinio za mir na ovim našim bremenitim prostorima, osobito u BiH.

Želimo odaslati snažnu poruku da čvrsto stojimo jedni uz druge. Rijeka Sava je između nas, ali to je samo jedna prirodna granica, granice u srcima nema,  granice u ponašanjima ljudi nema – poručio je gradonačelnik Juzbašić.

Kazao je da žele ostvariti jaču i tješnju suradnju, međusobno druženje i nadogradnju u gospodarstvo i u druga područja razvoja, na obostrano zadovoljstvo.

Županja i Županjci razumiju potrebe Hrvata u BiH, a to su pokazali i u Domovinskom ratu, kada su brojnim sunarodnjacima iz susjedne države pružili utočište u najtežim danima, a mnogi su tu i ostali živjeti.

Govoreći o položaju Hrvata u BiH, kardinal Puljić je naglasio da se mora poraditi na  programu opstanka, stvaranju osjećaja sigurnosti i stabilnosti, s ciljem opstanka na svojim ognjištima  i očuvanja nacionalnog i vjerskog identiteta.


– Stoga nam je jako važan stav hrvatske države prema našim situacijama. I zato i ova Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije, koju smo osnovali u Vukovaru, ima za cilj da nam pomogne liječiti ratne rane, ali i stvoriti osjećaj podrške i zajedništva – kazao je. Ljudima koji žele ondje živjeti treba omogućiti da opstanu, a onima koji to žele pružiti šansu i mogućnost da se vrate na svoja ognjišta.

– Tu je vrlo važna lokalna politika, ali i državna, ali još je važnije da velike sile koje nam kroje kapu, a koja je često tijesna,  shvate da jednu zemlji, kao što je BiH, ne mogu krojiti prema svojim mjerilima. Moraju tu zemlji upoznati i poštivati njezinu različitost, i nacionalnu i vjersku i kulturološku, i stvoriti uvjete da se gradi budućnost u jednakopravnosti – zaključio je.
Nadbiskup i metropolit Vrhbosanski iz Županje je poslao i božićnu poruku.

–  Božić je Božja blizina, ali nije Bog došao samo se nama približiti,   došao je da nas približi jedne drugima. Božić slaviti ne može čovjek ako u srcu nosi mržnju, sebičnost i nešto što ga truje. Zato Božić moramo slaviti u slobodi srca, osloboditi se grijeha, mržnje, u blizini s Bogom i jednih s drugima – poručio je.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ-glas slavonije