16. sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruga gradova u RH i Hrvatske zajednice općina

0

U Sisku je održan 16. sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina.

Uz uvodna obraćanja predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavskog župana Danijela Marušića, župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka i gradonačelnice grada Siska Kristine Ikić Baniček, na sastanku je bilo govora o obnovi i revitalizaciji potresom pogođenih područja, ublažavanju posljedica vremenskih nepogoda u poljoprivredi, mjerama za borbu protiv klimatskih promjena, aktivnostima daljnjeg unaprjeđenja standarda sustava obrazovanja te ulozi različitih dionika u razvoju primarne zdravstvene zaštite.

“Zahvaljujući, između ostalog, i ovim sastancima na kojima smo napravili velike korake u decentralizaciji, povećani su proračuni županije, gradova i općina, osnažene su županije spajanjem Ureda državne uprave i županija. Od nedavno raspolažemo i stavljamo u funkciju, a u cilju bržeg razvoja gospodarstva, i državnu imovinu” rekao je Danijel Marušić predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Sastanku je nazočio zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković.

Podsjetimo, prvi sastanak u ovome formatu održan je u Zagrebu 19. prosinca 2016. godine, s ciljem uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Tada je dogovorena praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja.

Uoči početka sastanka dodijeljeno je niz ugovora iz Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne i regionalne samouprave za razvoj javne turističke infrastrukture Ministarstva turizma i sporta, ugovori o financiranju iz „Programa revitalizacije depriviranih područja Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije“ za Sisačko-moslavačku županiju, kao i ugovori o privremenom sufinanciranju sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2024. godini.