Između St. Jankovaca i Petrovaca u rad puštena Plinska stanica Cerić koja će dnevno proizvoditi od 200.000 do 250.000 m³ prirodnog plina

0

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar danas je u Starim Jankovcima, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovao na svečanom otvorenju Plinske stanice Cerić. Svečanom događanju prisustvovali su i predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, savjetnica za međunarodnu trgovinu Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj Synthia Dodig, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i održivi razvoj Vukovarsko-srijemske županije Marija Budimir te brojni ostali gosti. Vermilion Zagreb Exploration d.o.o. započeo je ovaj tjedan s probnom proizvodnjom plina na eksploatacijskim poljima Berak i Cerić u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ministar Šušnjar istaknuo je podršku i suradnju Vlade Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva gospodarstva i Agencije za ugljikovodike, pri realizaciji aktivnosti na istražnim poljima Vermiliona. 

“Uključenost i posvećenost Republike Hrvatske privlačenju investicija i novih investitora rezultirala je i novim Ugovorima o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika koji su rezultat kvalitetnih pregovora Vermiliona i države te predstavljaju primjer dobre prakse, a njihova primjena donosi trajne koristi Hrvatskoj i svim njezinim građanima”, kazao je ministar.

Koliko je važno današnje puštanje plinske stanice u rad govori činjenica da se očekuje kako će ukupna dnevna proizvodnja plina na eksploatacijskom polju Cerić iznositi u rasponu između 200.000 – 250.000 m³ dnevno što predstavlja oko 13% trenutne dnevne proizvodnje plina u Republici Hrvatskoj, a priključenjem eksploatacijskog polja Berak, proizvodnja sa tih dvaju polja doseći će količine u rasponu 400.000 – 500.000 m³ proizvedenog plina dnevno.

“Svakako ćemo nastaviti s razvojem projekata vezanih uz istraživanje plina, kako na kopnu tako i na moru, a sa svojim istraživanjima nastavlja i naš partner – kompanija Vermilion, sukladno potpisanim ugovorima, i to na istražnom prostoru SAVA-07 kod Kutine te očekujemo još pozitivnih rezultata”, naglasio je ministar.

Ministar je istaknuo kako će Vlada RH biti ustrajna u stvaranju povoljne investicijske klime za korištenje ovog rudnog bogatstva kako bi ulagači u geotermalne elektrane imali pravičnu naknadu i osigurali konkurentnu proizvodnju za domaće tržište. 

”Na temelju uspješne investicije u eksploataciji plina gdje je partnerski odnos Vlade RH i investitotra Vermilion osigurao novu proizvodnju plina osigurana je energetska sigurnost Republike Hrvatske a time i umanjena ovisnost o uvozu ovog energenta”, zaključio je ministar Šušnjar.

Riječ je o prvoj eksploataciji ugljikovodika temeljem Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika kojim se udio države u cijelom procesu proizvodnje ugljikovodika, a u konačnici i zarade znatno povećava nego što je to bilo dosad. Direktor Vermilion društva Jeff Davies prilikom puštanja u rad nove Plinske stanice Cerić poručio je kako svijet treba energiju u svim njenim oblicima, a prirodni plin je čisti izvor energije.

„Ovo je jako važno za osiguravanje energetske sigurnosti, značajno će povećati proizvodnju hrvatskog domaćeg prirodnog plina i nama je izuzetna čast što smo dio ovoga i što na neki način možemo dio svega vratiti lokalnoj zajednici i mjestima na kojima radimo”, dodao je Jeff Davies iz Vermiliona.

Općina Stari Jankovci već ima iskustva s crpljenjem mineralnih sirovina odnosno naftnih polja Đeletovci koje se nalaze na području Općine. Sukladno vladinoj uredbi o naknadi za eksploataciju i ispitivanje sirovina očekuju, prema riječima načelnika Općine Stari Jankovci Dragana Sudarevića, prihode kao lokalna jedinica samouprave. „Dok ne krene eksploatacija teško je reći koliko će biti godišnji očekivani prihod, ali nadam se kako će to biti sedmeroznamenkasta cifra. Ali rekli smo kako se sve dijeli na Republiku Hrvatsku, Vukovarsko-srijemsku županiju i jedinice lokalne samouprave; Grad Vinkovce, Općine Stari Jankovci, Nuštar, Bogdanovci i Tompojevci, stoga kad su u pitanju neke konkretne cifre, morat ćemo se malo strpiti. Ali to su naši resursi i naša bogatstva i nadamo se da će prirodni plin ostati u hrvatskom sustavu”, poručio je načelnik Sudarević.