Ponedjeljak, 18 listopada, 2021
10.6 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaAccuWeather objavio prognozu za jesen, evo što čeka Hrvatsku

AccuWeather objavio prognozu za jesen, evo što čeka Hrvatsku

Očekuje se da će se intenzivnija ljetna vrućina zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, osobito u ranoj jeseni.

AccuWeather je objavio prognozu za jesen u Europi koja počinje za nešto malo više od mjesec dana, a koja bi mogla donijeti tračak nade za europske države pogođene poplavama, sušom i požarima.

Meteorolozi kažu kako će na vrijeme uvelike utjecati fenomen La Niña koji se razvija na Pacifiku, a koji će utjecati na vremenske prilike u cijelome svijetu. Jesen će službeno početi 22. rujna. Kako se La Niña pojačava diljem Europe tijekom rujna, listopada i studenog, olujni trag koji je dominirao sjevernim dijelom kontinenta postupno će se pomicati prema jugu. To će biti olakšanje za dijelove Njemačke, Belgije, Nizozemske, Luksemburga i sjeveroistočne Francuske, gdje su obilne oborine izazvale povijesne poplave tijekom srpnja. Sušniji uzorak koji se očekuje u jesenskim mjesecima bit će povoljan za područja koja se još oporavljaju od poplava. Temperature će u cijeloj regiji također biti gotovo normalne tijekom jesen te će se kretati od 21 do 23 stupnja Celzijeva u ranu jesen do 4 do 8 stupnjeva kasno u sezoni. S istoka Mediterana razdoblja obilnih oborina mogla bi se proširiti do sjeverne Italije i balkanskih država krajem listopada i tijekom studenoga.

Prosječna temperatura u istočnoj Europi bit će od 18 do 21 stupanj početkom rujna, a zatim pada do 0 stupnjeva do kraja studenog. Na Balkanu i u Grčkoj temperature će početkom rujna biti od 29 do 32 stupnjeva, a do kraja studenoga od 16 do 21 stupanj Celzijev. Očekuje se da će se intenzivnija ljetna vrućina zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, osobito u ranoj jeseni. Vrućina će se tako na Balkanu i u Grčkoj zadržati tijekom prve polovice jeseni kada su mogući toplinski valovi. Toplinski val je, naime, razdoblje od pet ili više dana s prosječnim temperaturama najmanje 5 stupnjeva Celzijevih iznad uobičajenih. Toplinski valovi i suhi uvjeti početkom jeseni povećat će šanse da se šumski požari koji su harali selima po dijelovima Balkanskog poluotoka nastave do jeseni. Iako će vrućine biti do kraja rujna, oluje sa Mediterana mogu povremeno donijeti kratka osvježenja. Dolazak značajnijih oborina koje stižu krajem listopada i studenoga mogao bi uzrokovati poplave. “Prijetnja poplavama proširit će se iz Italije na Balkan, posebno do studenog”, kažu meteorolozi dodajući da obilne oborine također mogu predstavljati rizik od klizišta gdje su prisutni ožiljci od opeklina. Lokalizirana tuča ne može se u potpunosti isključiti piše vecernji hr.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.