Austrijanci radnike traže u Hrvatskoj

0

Turizam se vraća u sve zemlje u okruženju bez restrikcija, a svi su u problemu kako popuniti sezonska radna mjesta. Osim Austrije i Njemačke potražuje oko 50.000 stranih radnika

Inače, Austrijanci, pogotovo tvrtke upravo iz turističkog sektora, već nekoliko godina aktivno traže radnu snagu u Hrvatskoj, s vremenom da su lani ovdje ponudu poslova imale čak i hotelske tvrtke iz Bavarske. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, lani je tako iz evidencije nezaposlenih izašlo 3.660 osoba zbog zapošljavanja u inozemstvu, a samo tijekom prosinca bilo je 525 takvih izlazaka iz evidencije. Jasno, riječ je samo o radnicima koji su bili prijavljeni na birou, uz što treba uzeti u obzir i odlaske onih koji su van otišli, a da nisu bili u evidenciji HZZ-a.

Što se pak tiče Austrije, HZZ je prije nekoliko godina pokrenuo pilot-projekt u suradnji s austrijskim javnim službama za zapošljavanje (AMS) u posredovanju za zapošljavanje u zimskoj sezoni u Austriji. Tako se svake godine hrvatskim radnicima pruža mogućnost za rad u zimskoj sezoni u Austriji te se na taj način sezonskim radnicima omogućuje ostanak u zaposlenosti i tijekom zimskih mjeseci. U prosincu 2022. iz evidencije nezaposlenih HZZ-a izašle su 284 osobe zbog zapošljavanja u Austriji.

Činjenica je da turisti u Austriji mogu birati između više od 48.000 ugostiteljskih objekata, gotovo 16.000 hotela te preko 18.000 poduzeća specijaliziranih za sportske aktivnosti. Austrijski turistički sektor direktno zapošljava oko 300.000 djelatnika, a oko 700.000 radnih mjesta izravno je povezano s turističkim sektorom.

I sami austrijski poslodavci su, dakle, krajem prošle godine u Hrvatskoj tražili djelatnike u turizmu. Naime, od 2018. Ured Advantage Austrija u Zagrebu, koji je jedan od podružnica vanjskotrgovinskog odjela Austrijske gospodarske komore od 2018. u Hrvatskoj organizira sajam poslova. Tako je, primjerice, 2021. prijavio rekordan broj austrijskih tvrtki. Prema riječima Sonje Holocher-Ertl, savjetnice za trgovinske odnose u zagrebačkom uredu Advantage Austrija, krajem prošle godine su iz organizacijskih razloga malo izmijenili format samog sajma.