Babina Greda veliko je gradilište, Dvorana, Dom kulture,trg, nova radna mjesta

0

U probnom je radu tvornica autodijelova, grade se plastenici na dva hektara, velika očekivanja od zone s geotermalnom vodom…

BABINA GREDA

Babina Greda veliko je gradilište. U tijeku su ili pred početkom provedbe vrlo vrijedne i važne investicije gospodarske i društvene namjene, a u pripremi su i aktivnosti za gradnju kanalizacije, što je najveći komunalni infrastrukturni projekt u povijesti te općine. Svi bi oni, kao i do sada realizirani projekti, trebali pridonijeti kvalitetnijem životu mještana i pozitivno se odraziti na sve sfere života u Babinoj Gredi, a osnovni preduvjet za to svakako je razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.

U probnom je radu, doznajemo od načelnika Josipa Krnića, tvornica autodijelova tvrtke Intermetal, koja će do kraja godine zapošljavati oko 50 radnika. U gospodarskoj zoni Saonica, na površini od oko dva hektara, tvrtka Uni viridas gradi plastenike, a dat će ih na upravljanje poznatom povrtlaru iz susjedne Cerne. Po hektaru se, napominje načelnik, računa zapošljavanje desetak osoba. Uni viridas je, podsjećamo, krajem 2015. ondje sagradio i elektranu na šumsku biomasu snage 9,8 MW, vrijednu 42 milijuna eura, a toplinsku je energiju usmjerio u pogone za sušenje drvne građe.

Odluka o kupcu

Na drugoj općinskoj zoni od 43 hektara geotermalni su izvori. Općina i Vukovarsko-srijemska županija još su 2013. godine osnovale zajedničku tvrtku “Geotermalni izvori” s ciljem stavljanja indiciranog geotermalnog potencijala u funkciju održivoga gospodarskog razvoja. A sada su, nakon što je tvrtka obavila sve pripremne radnje za početak bušenja, odlučile prodati svatko svoj udio od po 44,91 posto temeljnog kapitala. Početna prodajna cijena za oba poslovna udjela na raspisanom javnom pozivu za prikupljanje ponuda bila je 898.020 eura.

“Na našem istražnom prostoru ‘Babina Greda 2’ sve je spremno za početak bušenja. Kupac dobiva istražni prostor, dokumentaciju, potrebne dozvole i već sutra može početi bušiti”, kaže Krnić.

Prema provedenim istraživanjima, riječ je o golemom prirodnom bogatstvu velike izdašnosti i visoke energetske kvalitete. Eksploatacijom vode, ovisno o njezinoj temperaturi, otvorit će se brojne mogućnosti korištenja: elektrana, staklenici, bazeni, toplice… I sve bi to trebalo potaknuti snažan gospodarski razvoj toga područja te otvaranje novih radnih mjesta. Očekivana investicija u sljedećih pet godina je 150 milijuna eura.

Milijarda kuna

U tijeku su i drugi brojni projekti. Školska sportska dvorana u travnju će konačno otvoriti svoja vrata. Zahuktali su se radovi na izgradnji kulturno-turističkog parka s pripadajućom šetnicom. Središte Babine Grede dobit će lijepo uređen i funkcionalno osmišljen prostor i urbane sadržaje koji će lokalnoj zajednici otvoriti niz mogućnosti. Bit će u funkciji svih mještana. Ondje će biti fontana, amfiteatar, a posjetitelji će preko postavljenih interaktivnih panoa dobivati sve potrebne informacije o turističkim sadržajima i aktualnim događanjima. Trg će biti decentan, oplemenjen integriranim zelenilom, stablima i cvjetnjacima… Razvoj turizma jedan je od prioriteta Općine.

U tijeku je i rekonstrukcija Hrvatskog doma kulture – Franjo Delić. Obuhvaća i dogradnju novih svlačionica, prostora za KUD-ove i udruge građana te buduća start-up poduzeća iz IT sektora, novu proširenu binu, čajnu kuhinja te kompletno ozvučenje i rasvjetu, a imat će i lift. U donjem dijelu predviđena je mala tržnica za lokalne OPG-ove.

DOBILI PRVE SMJEŠTAJNE KAPACITETE

Babina Greda dobila je i prve smještajne kapacitete za kojima postoji velika potreba zbog položaja uz autocestu A3. Završena je, naime, gradnja “Mihića dvora”, reprezentativnog ugostiteljsko-turističkog kompleksa koji će tu općinu, kao atraktivnu i zanimljivu destinaciju, zasigurno pozicionirati na turističkoj karti Hrvatske. Uloženo je oko šest milijuna kuna. Sadrže restoran, pansion s 25 ležaja i kušaonicu sira, rakije, vina, kulina, šunke… Iako će tek ovih dana otvoriti svoja vrata, upiti zainteresiranih gostiju za prenoćišta već pristižu.

Krnić navodi da skupa s elektranom, sušarama, općinskim projektima realiziranim vlastitim sredstvima i uz pomoć države i EU fondova te drugim privatnim investicijama, ulaganja u Babinu Gredu u posljednjih 15-ak godina dosežu milijardu kuna.

Kada je preuzeo vođenje Općine, proračun je bio 2,5 milijuna kuna, a danas je između pet i šest milijuna eura.

Marija Lešić Omerović-glas slavonije hr