BOSANČIĆ: PODIGLI SMO I CENZUSE I IZNOSE KAKO BI ŠTO VEĆI BROJ UMIROVLJENIKA DOBIO VEĆE BOŽIĆNICE

0

Bliži se božićno vrijeme, doba godine kada u Gradu Vinkovcima tradicionalno nastoje razveseliti svoje umirovljenike. Tako je ove godine podignut cenzus, ali i sami iznosi božićnica u odnosu na prošlu godinu kako bi što više umirovljenika dobilo veće božićnice, a već sljedeći tjedan kreću i isplate.

Veće cenzuse i iznose božićnica umirovljenicima potvrdili su na današnjoj sjednici članovi Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi Grada Vinkovaca, koji su ovom prigodom izglasali i povećanje iznosa božićnica korisnicima prava na osobnu invalidninu. Nakon dodjele uskrsnica koje je preuzelo približno 2.900 umirovljenika, u gradskoj upravi očekuju znatno veći broj umirovljenika koji će podići božićnice jer je cenzus s 400 povećan na 450 eura, a procjene su da se radi o brojci od oko 3.500 umirovljenika.

Gradonačelnik Ivan Bosančić objasnio je kako su ovoga puta umirovljenici razvrstani u dva razreda tako da će oni s mirovinom do 340 eura dobiti božićnicu u iznosu od 60 eura, dok će oni s mirovinom od 340 do 450 eura dobiti 40 eura. To je povećanje cenzusa u odnosu na uskrsnice kada je prvi razred obuhvaćao umirovljenike do 270 eura mirovine, dok je drugi obuhvaćao one s visinom mirovine od 270 do 400 eura.

„Iz godine u godinu nastojimo osigurati da naši umirovljenici imaju i božićnice i uskrsnice, ali da konstantno podižemo i same cenzuse i iznose kako bi što veći broj ljudi dobilo ove jednokratne potpore i kako bi one bile što veće. Ovo je jedan skroman znak pažnje kojim želimo našim starijim sugrađanima uljepšati blagdane kako bi u što radosnijem raspoloženju dočekali Božić“, poručio je gradonačelnik.

Uvećanu božićnicu ove će godine dobiti i korisnici prava na osobnu invalidninu, kojih je prema popisu Hrvatskog zavoda za socijalni rad 399. Oni ostvaruju pravo na božićnicu u iznosu od 40 eura, što je za oko 13 eura više u odnosu na prošlu godinu. Naime, prošle godine su korisnici osobne invalidnine dobili 200 kuna božićnice (27 eura). Kada je riječ o prošlogodišnjim iznosima božićnica umirovljenika, podsjetimo da su umirovljenici s mirovinama do 1.000 kuna (133 eura) dobili božićnicu u iznosu od 400 kuna (53 eura), oni koji su primali od 1.000 do 1.500 kuna (200 eura) dobili su 300 kuna (40 eura), dok su 200 kuna (27 eura) božićnice dobili umirovljenici s mirovinama između 1.500 i 2.500 kuna (333 eura).

Predsjednik Odbora Marinko Lukenda istaknuo je kako umirovljenicima svaki euro dobro dođe u današnje vrijeme te naglasio kako su itekako dobrodošle i mjere Vlade koja je u nekoliko navrata isplaćivala potpore umirovljenicima.

             „Pratimo stanje na terenu, kretanje inflacije i u dogovoru s gradonačelnikom nastojimo konstantno povećavati davanja za ovu svrhu. Vjerujem kako ćemo i za sljedeću godinu, ako se ukaže prilika, pronaći načina kako povećati iznose uskrsnica i božićnica“, zaključio je Lukenda.

Vinkovački umirovljenici i korisnici osobne invalidnine svoje će božićnice moći podići na blagajnama Grada Vinkovaca na adresi Bana Jelačića 1, u srijedu i četvrtak 06. i 07. prosinca u vremenskom periodu od 8 do 15 sati.

–  umirovljenici/ce i korisnici/ce prava na osobnu invalidninu s prezimenima od početnog slova A do početnog slova L – dana 06. prosinca 2023. godine (srijeda)

 – umirovljenici/ce i korisnici/ce prava na osobnu invalidninu s prezimenima od početnog slova LJ do početnog slova Ž – dana 07. prosinca 2023. godine (četvrtak)