Božinović “Slijede veće kontrole nošenja maski, školarcima moguća još dva slobodna dana…”

0
382

Vlada neće uvoditi nove mjere, a neće ići ni na širu primjenu COVID potvrda, zaključak je sastanka Stožera s premijerom Plenkovićem u Banskim dvorima. Ministar Božinović kaže da se ne radi o Vladinoj politici nezamjeranja, već politici objašnjavanja. Najavio je strože kontrole postojećih mjera, posebno nošenja maski.

U Banskim dvorima završen je sastanak članova Nacionalnog stožera s premijerom Plenkovićem. Tema su bile mjere i mogućnost proširenja primjena COVID potvrda. Zasad su one obvezne za zdravstvo i socijalu.

Ministar Božinović otkrio je da neće biti novih mjera, a za sada ni šire primjene COVID potvrda. Kaže da Vlada vodi politiku objašnjavanja, a ne “nezamjeranja”. Najavio je strože kontrole postojećih mjera, posebno nošenja maski. “To je bio redoviti sastanak. Analizirali smo situaciju i brojke koje rastu. To smo i rekli da je moguće. To smo kombinirali uvijek s preporukama i mjerama i pozivima građanima da se cijepe u što većem broju. Svatko vrlo dobro zna kako se zaštititi, no ne znači da je cijepljenje stopostotna zaštita”, kazao je Božinović.

Govorio je i o COVID potvrdama. Vlada zasad ne razmišlja o proširenju njihove primjene. “Razgovarali smo o svemu, a najviše o pojačanoj kontroli onih mjera koje su sada na snazi, kada govorimo o maskama u zatvorenom prostoru. Nastavit će se razgovori o tome da gotovo 25 posto novozaraženih dolazi iz školskog sustava, da se eventualno onih dva dana oko Svih svetih ne ide u školu. O tome će se još razgovarati. Razgovarali smo i o pojačanom promoviranju treće doze”, otkrio je ministar.

“Slijedi jače inzistiranje na mjerama. COVID potvrde ne razmatramo na način na koje se one primjenjuju u Europi”, napomenuo je.

“Države koje su ih uvele nisu u nešto povoljnijoj situaciji. Tu je njihov dio koji se tiče jače motivacije za cijepljenje, ali to je jedno kompleksno pitanje. Ono što je najvažnije, ako držimo distancu i nosimo maske, klonimo se velikih okupljanja gdje ne znate s kim ste u društvu, to su sve situacije u kojima možete dobiti koronu”, rekao je.

“Mi danas, za razliku od ranijih valova, imamo cijepljenje s kojim možemo preventirati teže oblike bolesti.”