Utorak, 19 listopada, 2021
10.4 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaPolitikaDamir Dekanić (HDZ) novi je vukovarsko-srijemski župan

Damir Dekanić (HDZ) novi je vukovarsko-srijemski župan

Foto: GORDAN PANIĆ

Dekanić poručio da će županiju voditi “u bolje sutra”, oživljavanje turizma, povlačenje novca iz EU fondova

Damir Dekanić (HDZ) novi je vukovarsko-srijemski župan nakon što je odnio pobjedu u drugom krugu lokalnih izbora 2021. u najistočnijoj županiji u Hrvatskoj.

Prema sinoćnjim privremenim rezultatima što ih je objavio DIP, nakon obrađenih svih biračkih mjesta, za Dekanića je glasalo 28.025 birača. Njegovu je, pak, protukandidatu i bivšem stranačkom kolegi, nezavisnom Josipu Dabri, glas dalo 21.269 birača. Prema izjavi koju je sinoć dao novinarima Dekanić “ni jednog trenutka nije sumnjao u pobjedu”.

– Govorili smo od početka izborne kampanje kako smo uvjereni da će građani Vukovarsko-srijemske županije program HDZ-a prepoznati kao najbolji, i to se i dogodilo. Zahvaljujem biračima što su izišli na birališta i glas dali meni i programu HDZ-a. Vukovarsko-srijemsku županiju vodit ću u bolje sutra, da postane jedna od najboljih županija u Republici Hrvatskoj – izjavio je Damir Dekanić i poručio kako će Vukovarsko-srijemsku županiju voditi u smjeru oživljavanja turizma, povlačenja sredstava EU fondova…

– Građani su ipak prepoznali što nudim – rad, iskustvo, promjene – zaključio je Dekanić.

Inače, protekle je četiri godine Damir Dekanić bio na mjestu načelnika Općine Andrijaševci u okolici Vinkovaca. Na poziciji vukovarsko-srijemskog župana zamijenit će Božu Galića (HDZ), a koji je funkciju župana obnašao posljednjih 16 godina. S koalicijskim partnerima HDZ ima većinu i u Županijskoj skupštini Vukovarsko-srijemske županije.

Dekanićev protukandidat, nezavisni Josip Dabro, sinoć je uputio čestitke Dekaniću kao novom županu.

– Bila je jako mala izlaznost, oko 35 posto, i ta mala izlaznost i najveći je problem mog poraza, jer dio glasača nije izišao na birališta u drugom krugu – komentirao je Dabro, rekavši da nastavlja svoj politički rad “za dobrobit Vukovarsko-srijemske županije i na korist građana”.

– Bit ćemo konstruktivni, što je dobro, podržat ćemo, a ono što nije dobro, reći ćemo. I čekamo novu utakmicu – zaključio je Dabro.

Inače, pravo glasa na ovim izborima u najistočnijoj hrvatskoj županiji imala su 145.074 birača. U drugom krugu odlučivali su tko će u idućem četverogodišnjem mandatu voditi Vukovarsko-srijemsku županiju, tri od pet tamošnjih gradova (Vukovar, Ilok i Županju), kao i pet od ukupno 26 općina (Drenovci, Jarmina, Štitar, Tompojevci i Tovarnik). Kada je riječ o Vukovarsko-srijemskoj županiji, pred njima je bio izbor: za novog župana zaokružiti HDZ-ova kandidata Dekanića, koji je u prvom krugu lokalnih izbora prije dva tjedna bio u prednosti, ili pak nezavisnog Dabru. Utrka se za župana proteklih dana opisivala kao “velika borba” među spomenutim kandidatima.

Podsjetimo, za Dekanića je 15. svibnja glasalo 38,58 posto birača, a Dabro je tada ostvario potporu 18,29 posto birača. “Zadovoljni smo ostvarenim rezultatom koji je dvostruko bolji od onog koji ima moj protukandidat. Očekujem da ćemo u drugom krugu bez većih problema izboriti pobjedu za župana Vukovarsko-srijemske županije”, izjavio je tada HDZ-ov Dekanić, dodajući da “pobjeda nije upitna”. Nezavisnom Dabri potporu je dalo više političkih stranaka (DP, IP-NL, HSS, DESNO, Zelena lista).

Sanja Butigan- glas slavonije hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.