Petak, 1 srpnja, 2022
35 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaDAN NARCISA OBILJEŽEN U VINKOVCIMA

DAN NARCISA OBILJEŽEN U VINKOVCIMA

DAN NARCISA OBILJEŽEN U VINKOVCIMA

Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa. Cilj ove akcije je podizanje svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti.

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Liga protiv raka Vinkovci uključili su se u obilježavanje Dana narcisa, dana posvećenog oboljelima od raka dojke, javnozdravstvenom akcijom koja je održana danas u središnjem gradskom parku u Vinkovcima. Liječnici iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, volonteri Lige protiv raka Vinkovci i članice Kluba žena liječenih na dojci „Una“, te volonteri iz Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara, uz logističku podršku Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, dijelili su promotivne materijale Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i prolaznicima darovali narcise – simbol ove javnozdravstvene akcije.


Ovom akcijom nastoji se podići svijest žena o potrebi odlaska na redovite preglede dojki s ciljem učinkovitije prevencije raka dojke.

U svijetu je zabilježeno više od 2 milijuna novih slučajeva raka dojke te više od 700.000 smrti od istog. Prema posljednjim objavljenim podacima, u Hrvatskoj je u 2019.godini oboljelo 2999 žena od raka dojke, u našoj županiji 118 žena. U 2020. godini u Hrvatskoj su umrle su 722 žene, u našoj županiji 30 žena od raka dojke.

Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke uslijed starenja stanovništva, smrtnost od istoga u Hrvatskoj je u padu petu godinu zaredom. Rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća i kolorektalnog raka. To je dijelom rezultat provođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke.

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno tkivo. Takve promijenjene stanice mogu otići i u limfne ili krvne žile i tako se proširiti u druge dijelove tijela.

Uzrok nastanka raka nije poznat, ali brojne studije su pokazale povezanost nastanka raka dojke s nekim rizičnim čimbenicima, npr. dob, pojava raka dojke u bližoj obitelji, rana prva menstruacija i kasna menopauza, odgađanje rađanja i manji broj poroda, pretilost i fizička neaktivnost, te nezdrave navike. Nažalost, rak dojke nije moguće spriječiti, pa je stoga vrlo važno što ranije otkriti bolest. Bolest je izlječiva ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi.

Budući da su simptomi rijetki u ranim stadijima bolesti, redoviti samopregledi dojki od izuzetne su važnosti. Ako se prilikom samopregleda pronađe kvržica koja je na opip drugačija od ostalog tkiva dojke, zadebljanje u dojci, povećanje jedne dojke, bilo kakve promjene na koži bradavica i dojki, bolovi u dojci, promjene u pazušnoj jami, te iscjedak iz bradavice, posebno ako je krvav, potrebno je javiti se svom liječniku.


Iako se većina slučajeva raka dojke dijagnosticira kod starijih žena, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, stoga je važno da se već od najranije mladosti započne i stekne navika redovitih samopregleda dojki. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježeno je kod muškog spola.

Od 2006. godine se u Hrvatskoj provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, a obuhvaća žene od 50. do 69.godine života koje se pozivaju na mamografski pregled dojki svake dvije godine s ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti, većeg uspjeha liječenja, poboljšanja kvalitete života oboljelih te smanjenja smrtnosti.

Rano otkrivanje spašava život.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije