Danas slavimo Sv. Stjepana, simbol oprosta i pravde

0
69

Danas je blagdan Svetog Stjepana prvomučenika, koji se u katoličkoj crkvi svake godine slavi dan nakon Božića, 26. prosinca. U Hrvatskoj, kao i u još nekim državama, na ovaj blagdan je državni praznik.

Sveti Stjepan bio je prvi kršćanski mučenik i jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. Ovaj svetac otvoreno je propovijedao Isusov nauk.. Na njegove propovijedi broj prvih učenika u Jeruzalemu je iz dana u dan sve više rastao.

Svojim djelima, govorima i propovijedima sveti je Stjepan razgnjevio jeruzalemske starješine, koje su ga, nakon njegovog govora pred Velikim vijećem, kaznili kamenovanjem do smrti, što je i učinjeno.

U Svetom pismu navedene su njegove posljednje riječi  koje su glasile: Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh.
Tako je sveti Stjepan danas simbol oprosta i borbe protiv nepravde.

Ovaj svetac prikazuje se najčešće u liku mladića odjevenog u đakonsku dalmatiku, koji u jednoj ruci drži mučeničku palmu, a u drugoj ruci kamen.

U narodu se na ovaj blagdan slavi novi početak, a u mnogim krajevima ovo je dan kada se rodbini i prijateljima odlazi česitati Božić.

Posebno svečano ovog je dana za sve koji nose ime svetog Stjepana, a osim Stjepana, Stipe i Stipana te njihovih ženskih inačica, to su i Štef, Stefanija, Stefan i slično.

Kako ime ovog sveca na grčkom znači kruna, danas slave i Krunoslavi, Krune, Krunoslave i drugi.