Danas toplo kao da je ljeto, a za vikend potpuno drugačija slika

0

Vrijeme u četvrtak slično kao dan prije. No, već u noći od četvrtka na petak u naše će krajeve pritjecati vlažan i nestabilan sredozemni zrak u kojem će se nastajati kišni, a ponegdje i grmljavinski oblaci. Prognoza Ivana Čaćića.

Ovakve vremenske prilike u petak posljedica su djelovanja ciklone čije se središte premješta sjevernim rubom Afričkog kontinenta prema istočnom Sredozemlju. U takvim okolnostima još će sutra ujutro posvuda prevladavati sunčano, a vjetar će biti slab. Najniža jutarnja temperatura od 4 do 9, na moru između 9 i 14 Celzijevih stupnjeva.

Danju u Središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano i vrlo toplo mjestimice uz umjeren razvoj dnevne naoblake. Potkraj dana postupno naoblačenje. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Temperatura zraka oko 25 stupnjeva.

Pretežno sunčano i vrlo toplo bit će i u istočnim predjelima. Ipak, rano poslijepodne ponegdje je uz jači razvoj oblaka moguć kratkotrajni pljusak i to prije svega u gorju. Navečer postupan porast naoblake. Puhat će slab do umjeren istočnjak i jugoistočnjak. Poslijepodne temperatura oko 25 ili 26 stupnjeva.

U Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Istre mjestimice umjeren razvoj dnevne naoblake pa lokalno može biti malo kiše ili kratkotrajnog pljuska. Na moru pretežno sunčano. Potkraj dana postupno naoblačenje. Vjetar slab do umjeren, u gorju jugozapadni, a na Jadranu jugozapadnjak i jugo. Najviša dnevna temperatura od 18 do 22 stupnja.

U Dalmaciji pretežno sunčano uz slab do umjeren jugozapadnjak i jugo. U drugom dijelu dana porast naoblake. Temperatura od 20 do 23 stupnja.

U petak i subotu u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno i svježije povremenu uz kišu te lokalne pljuskove i grmljavinu. U nedjelju djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Uglavnom u gorskim krajevima i dalje mjestimice kiša, a slabe ili neznatne kiše još može biti i u središnjim predjelima. Za vikend će povremeno puhati umjeren sjeveroistočnjak i sjeverac.

Na Jadranu u petak i subotu također umjereno i pretežno oblačno povremeno s kišom te lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U nedjelju djelomice sunčano s više oblaka u Dalmaciji gdje će još ponegdje biti slabe kiše. Na Jadranu u petak umjereno, do jako jugo i istočnjak. U subotu vjetar će okrenuti na buru i sjeverac, a zatim sjeverozapadnjak.

Izvor: dnevnik hr