Što napraviti ako na koži nađete krpelja? Ovo je jedini sigurni način za uklanjanje!

0
244

Zaboravite na narodne načine vađenja krpelja; sve što vam za to treba jest odgovarajuća pinceta (ne ona s kvadratnim vrhom za čupanje obrva) i alkohol za dezinfekciju.

Krpelji su dio prirode i ako dulje vrijeme boravimo na otvorenom, čak i ako su nam ruke i noge prekrivene odjećom, krpelj se može uhvatiti za kožu, a to nije nimalo ugodan osjećaj. Liječnici ističu kako nije svaki krpelj opasan već samo oni insekti koji su zaraženi.

Od bolesti koje prenose krpelji u Hrvatskoj su najčešće Lyme borelioza i krpeljni meningoencefalitis, a rjeđe tularemija, mediteranska pjegava groznica, anaplazmoza, babezioza, erlihioza, što je uvjetovano prirodnim staništem prenosioca – krpelja s pogodnim uvjetima za njihovo razmnožavanje,prenosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Zato je krpelja bitno što prije skinuti s kože, a za to postoje različite metode; od spaljivanja cigaretom do gušenja u ulju ili vazelinu. Ipak, kako je za WebMD rekla dr. Carol DerSarkissian, samo je jedan ispravan način za sigurno uklanjanje krpelja.

Sve što vam za to treba jest špičasta pinceta (ne ona sa kvadratnim vrhom za čupanje obrva), a možete odmah pripremiti i alkohol za trljanje (ako ga nemate, mjesto na kojem je bio krpelj možete  oprati vodom i sapunom).

Kako skinuti krpelja

Alkoholom očistite mjesto uboda.

Pincetu prislonite na kožu kako biste mogli zahvatiti što bliže glavi krpelja.

Polako i snažno povucite, nemojte trzati.

Ponovno očistite mjesto ugriza i ruke alkoholom ili sapunom i vodom.

– Ako se dio glave odlomi i ostane, možete ga pokušati ukloniti pincetom, ali ako ne možete, to nije problem – kaže liječnica.

Što napraviti s izvađenim krpeljem?

Idealno bi bilo krpelja poslati na analizu kako bi se vidjelo je li bio zaražen, a ovisno o tome, liječnik može propisati i antibiotsku terapiju. Ako ga odlučite poslati na analizu, stavite ga u zatvoreni spremnik zajedno s vlati trave da ostane živ. Ako ga se ipak odlučite sami riješiti, možete ga:

utopiti u posudi s alkoholom

baciti u zahod

čvrsto zamotati ljepljivom trakom pa baciti u smeće.

– Što god radili, izbjegavajte ga gnječiti prstima jer je to još jedan način na koji se možete zaraziti – kaže dr. DerSarkissian. Kada treba nazvati liječnika? Ako imate neki od simptoma lajmske bolesti kao što su: zimica vrućica glavobolja bolovi u mišićima osip.

Kada treba nazvati liječnika?

Ako imate neki od simptoma lajmske bolesti kao što su:

zimica

vrućica

glavobolja

bolovi u mišićima

osip.

Izvor: vecernji hr