Devet osoba osumnjičeno za krijumčarenje ljudi u sastavu zločinačkog udruženja

0

Fotografija: Ilustracija

Dvoje carinskih službenika, članova zločinačkog udruženja, na graničnom prijelazu u više navrata omogućili ulaske u Hrvatsku stranih državljana i robe koja podliježe zabranama ili ograničenjima bez obavljanja carinske kontrole.

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su opsežno višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 9 osoba (1995., 1978., 1970., 1980., 1956., 1963., 1976., 1958., 1985.), zbog sumnje u počinjenje zločinačkog udruženja, protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja, protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja u pokušaju, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, te davanja i primanja mita.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako se 28-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine iz koristoljublja udružio s nepoznatim osobama s područja Bosne i Hercegovine i osumnjičenima s područja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te u razdoblju od travnja do studenog 2023. godine, u više navrata za novčanu naknadu dogovorio i organizirao nezakonit ulazak stranih državljana s područja Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske, preko i izvan graničnog prijelaza na području PU vukovarsko-srijemske.

Carinski službenici na graničnom prijelazu, 45-godišnjakinja i 53-godišnjak, omogućili su u više navrata ulazak u Republiku Hrvatsku 54-godišnjeg vozača i vozila, u kojima su se nalazili strani državljani, bez obavljanja carinske kontrole.

Ostvarenu nepripadnu imovinsku korist osumnjičeni su međusobno podijelili ovisno o ulogama u svakom slučaju.

U sklopu ovog istraživanja utvrđena je sumnja da su isti carinski službenici u više navrata od srpnja do studenog 2023. godine, na graničnom prijelazu, za novčanu naknadu ili bez naknade, omogućili unos razne robe, koja podliježe zabranama ili ograničenjima, iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, bez podnošenja carinske deklaracije i provođenja odgovarajućih carinskih postupaka te uz naknadno sačinjavanje neistinitih službenih isprava, a s kojom robom su osumnjičenici 43-, 67-, 60-, 47-, 65- i 38-godišnjak zatečeni neposredno po prelasku državne granice.

Osam osumnjičenika je uhićeno i predano pritvorskom nadzorniku, dok je jedan osumnjičenik trenutno nedostupan izvijestila je PU vukovarsko-srijemska.