I u sljedećoj se godini nastavljaju izdvajanja za sva područja na kojima se temelji razvoj županije

0

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je zadnja ovogodišnja sjednica Županijske skupštine, a među točkama dnevnog reda, između ostalog, nalazili su se prijedlozi proračuna za 2024., demografskih mjera i javnih potreba u sportu.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković koji je na samom početku pročitao dnevni red koji je nakon toga i usvojen. Prve tri točke bile su vezane uz proračun, a o njima je izvijestila pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija Sandra Adžaga.

„Moram priznati da sam vrlo zadovoljan izvršenjem proračuna i rebalansom kojim ove godine dolazimo do gotovo 200 milijuna eura, odnosno najveći proračun do sada. U sljedećoj godini imamo razvojan proračun u iznosu od 137 milijuna eura, a manji je iz razloga što od 1. siječnja 2024. bolnice prelaze pod ingerenciju Ministarstva zdravstva što znači da sva davanja vezana uz bolnicu ne prolaze kroz naš proračun. I dalje nastavljamo povećavati sredstva za demografiju, obitelji slabijeg socijalnog statusa, umirovljenike, studente, gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, odnosno sva ona područja na kojima temeljimo razvoj naše županije“, osvrnuo se vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić istaknuvši kako je godina bila iznimno izazovna, posebice kada je riječ o elementarnoj nepogodi i pojavi afričke svinjske kuge, ali da u sljedeću godinu ulazimo čvršći, jači, bolji i spretniji nego dosad. Osim toga, župan se osvrnuo i na prosvjede svinjogojaca te odluke Ministarstva poljoprivrede.

„Imamo najave da bi sutra u Europskoj komisiji trebala biti donesena odluka, odnosno sve je učinjeno da to tako bude, da se dozvoli klanje za osobne potrebe i kod nas. Objavu ćemo, ukoliko to tako bude, znati sutra, a već od sljedećeg tjedna možemo očekivati i promjenu“, najavio je župan rekavši kako svatko tko nije zadovoljan ima pravo prosvjedovati, ali da su Županija i Ministarstvo poljoprivrede  učinili sve kako bi se ljudima pojasnila situacija i u konačnici pomoglo. „Ako postoje pravila moramo ih se držati, a ne birati čega ćemo se držati, a čega ne. Naravno da mi je žao i suosjećam sa svakim tko je pretrpio štetu. Međutim, ako ne možemo tu štetu zaustaviti, sve što možemo učiniti je sanirati je u što većoj mjeri, na čemu je i bio fokus“, zaključio je župan.

Na rad Županijske skupštine osvrnuo se i predsjednik Milinković rekavši kako je godina doista bila izazovna, međutim zajedničkim su naporima i snagama uspjeli sve prebroditi.

„U ovoj smo godini donijeli niz općih akata koje smo uputili resornim ministarstvima koji su ih pregledali, a činjenica da nijedan nije vraćen potvrđuje da su napravljeni u skladu sa zakonom. Kroz te smo akte pokrili aktivnosti koji se tiču poljoprivrede, šumarstva, lovstva, poticanja gospodarstva, demografije i slično“, kazao je Milinković pohvalivši dobru suradnju županijskih vijećnika koji su, kako ističe, imali prostora komunicirati, iznijeti svoje stavove, mišljenja i prijedloge.

Upravni odjel za sport, mlade i demografiju i ove će godine provoditi demografske mjere s ciljem poboljšanja kvalitete života stanovnika naše županije.

„Proračun za demografske mjere povećan je za oko 50 tisuća eura u odnosu na 2023., a odnosi se na četiri, odnosno pet mjera. Peti se program odnosi na program užine koji će biti realiziran od rujna 2024. jer Vlada RH u cijelosti financira prehranu djeci u ovoj školskoj godini. Odaziv korištenja demografskih mjera bio je iznimno dobar. Za oko 70 mladih obitelji sufinancirana je kupnja prve nekretnine, gotovo 270 obitelji koristilo je mjeru za obitelji s četvero ili više djece, oko 1500 studenata, što je najveći broj dosad, koristilo je mjeru sufinanciranja prijevoza vlakom, a oko 20 trudnica, ovisno o mjesecu, koristilo je mjeru pomoći pri komplikacijama u trudnoći“, rekao je pročelnik Mario Meštrović poručivši kako vjeruje da će u 2024. odaziv biti jednak, ako ne i veći, te da će uz pomoć demografskih mjera Vukovarsko-srijemska županija ipak uspjeti pomoći stanovnicima na svom području.