Do podneva glasovalo 130 tisuća birača više nego u isto vrijeme 2020

0

Osjetno više birača, prije četiri godine, izašlo je u srijedu na izbore za 11. saziv Hrvatskoga sabora, do 11. 30 sati njih gotovo 750 tisuća ili 24, 18 posto, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Najveći odziv bilježi VI. izborna jedinica (27,39%), najmanji naša, V. izborna jedinica (20,28%).

U srpnju 2020. u istom je vremenu izašlo 18, 09 posto birača odnosno njih 620 tisuća, što je bilo 20-ak tisuća manje u odnosu na saborske izbore iz rujna 2016.

Birači koji se odluče izaći na izbore, glasuju tako da na glasačkom listiću zaokruže broj ispred imena liste koju drže najboljom. Mogu iskoristiti i preferencijalni glas, pa zaokružiti broj ispred imena jednog kandidata na određenoj listi. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi, što znači da u Sabor može ući i kandidat koji je bio na posljednjem mjestu. 

„Ukupno u Vinkovcima je 27.462 birača. Uglavnom, što se tiče izlatnosti, za sada i nije tako loše, sveukupno do 10:45 biračko pravo ostvarilo je 6.419 birača. Najmanji odaziv bio je u Mirkovcima nešto manje od 14%, a najveći na biračkom mjestu u Lenijama gdje je do 10:45 glasalo dvostruko više 28,8%”, izvijestio je tijekom javljanja uživo u program Radio Vinkovaca predsjednik GIP-a.

U Vinkovcima su 33 redovna biračka mjesta, uz dva posebna. Jedno je u Domu za starije i nemoćne samo za štićenike, a drugo je za osobe koje će se danas zateći u Vinkovcima, ali su iz drugih izbornih jedinica odnosno hrvatski državljani iz inozemstva. Za birače kojima je istekla osobna iskaznica, a žele glasovati, mogu to učiniti tako da u Matičnom uredu izvade plavu potvrdu te se s njom upute na svoje biračko mjesto.

Svi oni koji nisu ostvarili svoje biračko pravo to mogu učiniti još do 19 sati kada se zatvaraju sva birališta u Republici Hrvatskoj, poziva i predsjednik GIP-a Zlatko Dovhanj.

GRADSKA UPRAVA – Biračko mjestu broj 10

ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE – Biračko mjesto broj 8