Dobrodošli u Vinkovce, najstariji europski grad, dom snjegovića Vinka i Ledene bajke koja ostavlja bez daha

0

“Dobrodošli u Vinkovce, najstariji europski grad, dom Ledene bajke koja ostavlja bez daha” – pozdravljao je danas znatiželjne posjetitelje odjeven u svoje tradicionalno šokačko ruho snjegović Vinko. Okružen oduševljenim dječacima i djevojčicama, spremno pozirajući pred brojnim objektivima, ovaj simpatični snjegović se vrlo brzo prometnuo u glavnu atrakciju adventske priče grada na Bosutu.

“Naš Vinko je poseban, takvog veselog i dragog snjegovića nema nitko”, reći će Vinkovčani za svoju novu adventsku maskotu, po mnogočemu jedinstvenu i unikatnu.

A prošlogodišnji najljepši hrvatski advent večeras je zablistao punim sjajem, 40-metarsko klizalište smješteno na posebnoj lokaciji uz novu velebnu gradsku knjižnicu, u produžetku pješačke zone koja je i sama zasvijetlila tisućama lampica, oduševilo je velike i male posjetitelje. Miris kuhanog vina, čaja s cimetom i domaćih božićnih specijaliteta, šareni sajam, žive jaslice te dječje radionice i blagdanski koncerti, samo su dio zimske čarolije ovogodišnjeg Adventa u Vinkovcima koji građanima ovog grada i njihovim gostima u narednih mjesec dana nudi preko 30 raznih događanja.

Glazbeni program tradicionalno je bogat i raznolik, subotom će se tako održavati koncerti duhovne glazbe, dok je petak rezerviran za zabavnu glazbu. Najveći glazbeni događaj ipak je onaj na kojem Vinkovcima mogu pozavidjeti i puno veći gradovi. Koncert s prozora Gimnazije orkestra i zbora Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci, jedinstven je doživljaj za srce i dušu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a mladi će glazbenici, slaveći veliki jubilej, svojim čarobnim zvucima u nedjelju 17. prosinca po deseti put pokazati zašto je njihov koncert najposjećeniji događaj vinkovačkog adventa.

Blještavilo lampica, zabava i sjajna atmosfera, ono su što će prvo privući posjetitelje u neko mjesto u ovo blagdansko vrijeme. Sve to nudi i grad koji ovdje u kontinuitetu živi preko 8.000 godina, ali uz onu jednu bitnu razliku koja se ne može osmisliti i urediti. Jer vinkovački advent nisu samo lampice, klizalište i lepinjice, Advent u Vinkovcima je i onaj poseban osjećaj stare Slavonije, tople, pobožne i tradicionalne, dobroćudne u svoj svojoj ljepoti. Tražeći božićni duh djetinjstva kakvog pamtimo, ovdje ga možemo pronaći u svakoj upaljenoj svijeći na velikom vijencu, u obiteljskoj večeri na Badnjak, polnoćki i božićnom ručku s najmilijima, u svakom osmijehu i pogledu prolaznika na korzu. Advent u Vinkovcima posebna je priča u srcima svih koji su ga barem jednom posjetili.