Dolazi prometna superkamera: Zbog naprednog senzora snimat će prekršaje u krugu od 360 stupnjeva!

0

Foto: pixabay ilustracija

Nano uređaj je prvi sustav za praćenje brzine koji je opremljen s 3D lidar senzorom.

Čak niti ne izgleda poput klasičnih kamera, zar ne? Mnogi ljubitelji automobila upoznati su s lidarskom tehnologijom prvenstveno iz teme autonomne vožnje. To je oblik trodimenzionalnog laserskog skeniranja, a upravo je s lidarom francuska tvrtka Parifex sada razvila posebno moćan uređaj za mjerenje brzine. Prema izjavama iz tvrtke Parifex, Nano uređaj je prvi sustav za praćenje brzine i prometa koji je opremljen s 3D lidar senzorom.

Za razliku od uobičajenih mjerača brzine, Nano može mjeriti u krugu od 360 stupnjeva, te tako, između ostalog, pratiti i cijela raskrižja. Uređaj se može koristiti stacionarno i mobilno, a može pratiti i nekoliko ‘meta’ u isto vrijeme. Ujedno, uređaj ne mjeri samo brzine, već i sigurnosni razmak između vozila, ali niti to nije sve.

Prema L’Indépendantu, Nano kamera za brzinu također može registrirati prekršaje poput prolaska kroz crveno svjetlo ili vozače koji ne poštuju prometne znakove. Kako je sama tvrtka objavila, lidarsku kameru za brzinu sada je odobrio i LNE, odnosno Laboratoire national de métrologie et d’essais – laboratorij odgovoran za provođenje mjerenja i ispitivanja proizvoda svih vrsta te njihovu certifikaciju za stavljanje na tržište u Francuskoj. Očekuje se da će nova kamera uskoro biti u fazi javnog testiranja u Francuskoj.

Sustav je neosjetljiv na različite spektre svjetlosti i može izdržati ekstremne vremenske uvjete. Prema opisu proizvođača, uređaj ne samo da može dokumentirati prometne prekršaje, već i prikupljati opće prometne podatke: na primjer, prepoznaje pješake, bicikliste, motocikliste i druga vozila, uključujući njihovu točnu veličinu i smjer kretanja.

Pokaže li se ovaj novi sustav kvalitetnim, policijske službe iz cijelog svijeta mogle bi stajati u redu na šalteru narudžbi u Parifexu.