DUGOROČNA PROGNOZA: AccuWeather ima i dobre i loše vijesti za Hrvatsku što se tiče zime, ovaj vikend moguća tuča

0

Zbog sporog napredovanja oluja veće su opasnosti od poplava, osobito u sjevernoj Italiji i na zapadnom Balkanu.

Idućih dana u cijeloj Hrvatskoj očekuje nas južina i iznad prosječne temperature te suho i sunčano vrijeme, a nova promjena vremena uz kišu i grmljavinu slijedi za vikend. Jutra će biti toplija nego prethodnih dana.

Kako javlja meteorologinja N1 Televizije Tea Blažević, u subotu stiže nestabilno vrijeme uz kišu i grmljavinu, najprije na sjevernom i srednjem Jadranu, u gorju, a potom duž cijelog Jadrana i u unutrašnjosti, a osobito na širem karlovačkom i sisačkom području, u Posavini. Lokalno je moguće izraženije nevrijeme praćeno tučom! Na moru su moguće jake nevere pa i pijavice. Nestabilno će biti i tijekom nedjelje, i osjetno hladnije.

Poznati meteorološki servis AccuWeather objavio je tradicionalnu dugoročnu prognozu za zimu u Europi, koja će, kako su odmah na početku njihov meteorološki tim napomenuo, na više načina biti drugačija nego dosadašnje.

Svakako se to odnosi na novi val koronavirusa i rapidni rast broja zaraženih i uvođenje restriktivnih mjera u mnogim zemljama. Mjere stupaju na snagu samo nekoliko tjedana prije početka zime. Skijaši osobito budno prate mjere ograničenja na putovanja i epidemiološke mjere u skijaškim centrima, pa im je možda vremenska prognoza ove godine zadnja na pameti.

S druge strane, vlasnici restorana i kafića od Moskve do Madrida nadaju se da će čim dulje biti toplo, kako bi mogli držati otvorene terase, opet zbog koronavirusa.

Vrlo je neizvjesno kako će se pandemija koronavirusa razvijati u idućim mjesecima, ali tim prognostičara AccuWeather sve je sigurniji kakva bi trebala biti ova zima u Europi.

Predviđa se da će se tijekom tranzicije godišnjeg doba iz jeseni u zimu oluje seliti na jug, a kretat će se nad južnom Europom i Mediteranskim morem,

  • Ako usporedimo što se događalo prošlih godina u Španjolskoj, Portugalu i južnoj Francuskoj, bit će puno više oluja, rekao je meteorolog Alan Reppert.

Neki od većih gradova u Europi mogli bi ove zime imati puno više oluja zbog ovog uzorka, a to su Lisabon, Portugal, Madrid, Barcelona, Nica, Rim, Atena i Bukurešt. Ističe kako bi kišna sezona u Španjolskoj i Portugalu trebala pomoći zimskim kulturama, poput masline, koja se bere i do ožujka.

Nadalje se u dugoročnoj prognozi AccuWeathera piše kako bi oluje mogle ugrožavati živote i imovinu diljem regije.

  • Oluje koje se razvijaju po ovom uzorku, mogu se sporo kretati od Španjolske do Italije, dalje na Balkan, pa do Turske i Ukrajine i mogu napraviti više štete.  To neće biti oluje koje se brzo kreću kakve viđamo prema sjeveru, ističu.

Zbog sporog napredovanja oluja veće su opasnosti od poplava, osobito u sjevernoj Italiji i na zapadnom Balkanu.

Unatoč prognozama da bismo na jugu Europe mogli imati olujnu zimu, to se neće dobro odraziti na ljubitelje snijega.

  • Alpe bi ove godine mogle žudjeti za snijegom, osobito talijanska strana Alpi, rekao je meteorolog Tyler Roys.

Postoji šansa da u studenome padne snijeg, ali male su šanse da ćemo imati snijega u siječnju i veljači, kažu.

Neka skijališta su već otvorila svoja vrata za zaljubljenike zimskih sportova jer je pao jesenski snijeg, ali loše prognoze za sredinu zime mogle bi naštetiti skijalištima koji se moraju boriti i s komplikacijama vezanim za pandemiju.

Pretežito južni olujni trag diljem Europe povećat će broj bura u Hrvatskoj, koje bi pak mogle imati povoljan utjecaj na skijaška odredišta u Italiji.

Poznato je da bura može dosegnuti snagu uragana i stići će u istočnu Italiju s Dinarida, kaže Roys.

Oborine bi se mogle pojačati u istočnoj Italiji zbog zraka koji se diže iznad planina i odlazi s mora.

Dok će talijanske Alpe možda imati ispodprosječnu količinu snijega, bura bi mogla utjecati na gomilanje snježnih padalina na planinama u Italiji u blizini Jadranskog mora. To uključuje skijališta poput Monte Piselli, Bolognola i Monte Carpegna.

Razdoblje tijekom siječnja pa do početka veljače bit će najaktivnije što se tiče zime u smislu vjetrovitih oluja, ali oluje u drugim dijelovima zime također se ne mogu isključiti.

Rijetke oluje na sjeveru Europe uzrokovat će probleme zbog suše na početku zime.

  • Sjeverna Francuska i zapadna Njemačka ima problema zbog dugotrajne suše, a suhi uvjeti ove zime neće im nimalo pomoći što se tiče punjenja rezervoara i vraćanja rijeka na normalnu razinu. Sada bi trebalo biti vrijeme za to, a to se neće dogoditi, rekao je.

Iako se produžetak suše nekima neće nimalo svidjeti, od toga bi mogli profitirati restorani i sajmovi na otvorenom koji se nadaju da će i tijekom pandemije moći dobro poslovati.

  • Božićni sajmovi u Njemačkoj mogli bi ove godine biti prilično posjećeni zbog nedostatka oluja i blage vremenske prognoze, rekao je Reppert.

Prošla zima bila je jedna od najtoplijih u istočnoj Europi, pri čemu je Moskva bilježila prosječnu temperaturu za 8 stupnjeva Celzijevih veću od uobičajene između prosinca i veljače.

U AccuWeatheru predviđaju se da ova zima neće biti ista kao prošlogodišnja, ali neće biti ni daleko.

 

Izvor:jutarnji hr